dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:00
L’Ajuntament del Prat ha presentat aquest dilluns a la tarda en una Audiència Pública uns pressupostos municipals de 154,5 milions que han de permetre reforçar el model de ciutat durant el 2025. En l’acte, que ha tingut lloc al Cèntric, representants de l’equip de govern han desglossat unes previsions que inclouen un augment del patrimoni públic de 100 milions d’euros.
L’alcalde Lluís Mijoler Martínez ha encetat la presentació, recordant a un públic conformat per ciutadans i ciutadanes que hi han assistit a títol individual i per d’altres que ho han fet en representació d’entitats locals el context i les línies mestres d’un model de ciutat que, com ha destacat, es vol apuntalar amb un pressupost que creix fins als 154,5 milions d’euros, 16,7 més que al 2024.
El Prat disposarà aquest 2025 del pressupost més gran de la seva història, amb el qual s'impulsen dues grans línies: la modernització de l’administració, d’una banda i, de l’altra, l’augment de la capacitat inversora de l’Ajuntament. Pel que fa al primer punt, destaquen de la proposta presentada, l’impuls del Govern Obert i d’un nou model d’atenció ciutadana, la rehabilitació de l’edifici que ha d’acollir una nova seu des d’on prestar de forma unificada i adaptada a les necessitat actuals els serveis a la ciutadania o l’adquisició de noves eines i equips informàtics. Tot això, en paral·lel a una contenció de la despesa, que es mantindrà al mateix nivell que el 2023, en 65,85 milions d’euros, fruit principalment de l’estalvi en energia (gràcies a la disminució de costos i a l’autoproducció) i de l’optimització dels recursos en alguns programes i serveis municipals.
Inversió de gairebé 30 milions per construir la ciutat del futur
Pel que fa a les inversions, l’alcalde ha subratllat que el pressupost contempla un increment de gairebé 8 milions d’euros respecte a l’any anterior, per situar-se en els 29,26 milions, per seguir construint el Prat del Futur. En aquest sentit, aquest mandat 2024-27 la ciutat aconseguirà incrementar el patrimoni públic en 100 milions d’euros, que té a veure, entre d’altres, amb el fet que doblarà el seu parc d’habitatge públic i disposarà d’una nova residència municipal per a gent gran i nous equipaments. Per fer realitat aquests projectes liderats per l’Ajuntament, ha exposat Mijoler, han fet falta les contribucions provinents dels fons europeus Next Generation i d’altres entitats del món cooperatiu i social.
Per explicar més en detall les previsions d’ingressos i despeses, ha pres la paraula en l’Audiència Pública el tinent d’alcalde d’Organització, Governança i Economia, David Vicioso Adrià. L’augment de la recaptació mitjançant les taxes i preus públics, que es mantenen en un nivell inferior als dels municipis de l’entorn, així com dels ingressos financers, es la principal responsable del creixement del 4,87 % respecte a l’any anterior dels ingressos totals, que se situaran per sobre dels 139.741 milions.
El suport a les entitats locals, pilar del model
Pel que fa a les despeses corrents, que amb poc més de 54 milions d’euros se situen en el mateix nivell que l’any passat, Vicioso ha volgut destacar alguns dels projectes i actuacions que tindran més impacte en els compte municipals. Així, ha assenyalat que l’Ajuntament manté el seu compromís amb les entitats d’educació, cultura, esports i ciutadania, mitjançant la concessió de subvencions, la millora de l’acompanyament en la tramitació i justificació d’aquestes, així com amb l’impuls d’una oficina per atendre-les. Altres capítols important dins de la despesa corrent són el del manteniment d’una oferta de qualitat als equipaments esportius, en els quals s’hi ha renovat la maquinària recentment, i d’una programació cultural de qualitat, atractiva i accessible per a la ciutadania.
A més a més, el tinent d’alcalde ha destacat la despesa relativa al manteniment dels serveis públics innovadors posats en marxa els darrers anys, com la Casa de l’Energia o la flota de vehicles elèctrics compartits, que faciliten una transició energètica justa a la ciutadania. En l’àmbit del benestar i la cohesió social, Vicioso ha assenyalat iniciatives per a la conciliació familiar, com el Serveis d’Orientació i Acompanyament a les Famílies; o per a l’atenció intensiva a infants i adolescents, com el Servei d’Intervenció Socioeducativa; i per a l’acollida de les persones desnonades.
El parc d’habitatge públic es duplica
El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Institucional i Projectes Urbans, Juan Pedro Pérez Castro, ha estat l’encarregat d’explicar les principals inversions que preveu el pressupost municipal.
Més enllà de la qüestió cabdal de l'habitatge públic per construir el Prat del futur, els pressupostos preveuen inversions per continuar les obres, també a l’Eixample Sud, de la futura residència municipal per a gent gran, per a la creació d’un patinòdrom i per seguir millorant l’espai públic, amb reformes per fer carrers i places més verds i amables. En concret, aquest any, els tocarà als carrers Serra del Cadí i Enric Borràs i al barri de la Barceloneta. Els comptes del 2025 també preveuen la reforma del CEM Estruch, que es desenvoluparà per fases.
Així mateix, es preserva la capacitat inversora d’Aigües del Prat amb nous projectes estratègics que n’afavoreixen la solvència econòmica, com la instal·lació d’una pèrgola fotovoltaica a Cal Monés i la renovació de canonades de la xarxa d’abastament. Per últim, Pérez ha destacat les inversions en manteniment d’equipaments. Entre aquests, la rehabilitació de la segona fase del Cementiri Est, la modernització de la comissaria de policia, la millora de la zona esportiva de la Granja o el condicionament d’algunes escoles.