divendres, 29 gener, 2021 - 11:15
Durant aquest mandat municipal, l’Ajuntament del Prat ha reforçat encara més les mesures que ja venia prenent anteriorment per reduir el màxim el consum energètic i la factura en subministraments dels 29 equipaments municipals de la ciutat. Entre 2019 i 2020, ha arribat a màxims històrics quant a l’estalvi energètic. Concretament, s’han estalviat 315.750 euros en aquest període, un 86% més que el que ja es va aconseguir en els quatre anys anteriors (170.000 euros).
L’estalvi s’ha aconseguit gràcies a la reducció biennal de la potència contractada en els equipaments municipals on ha estat possible, la contractació de tarifes horàries més avantatjoses i el seguiment intensiu de les facturacions per detectar-hi errors de les companyies subministradores.
Cal tenir en compte que poc més del 6% d’aquesta estalvi de la factura elèctrica correspon al que es va obtenir acollint-se al decret estatal que, en el context de la covid, permetia reduir massivament la potència contractada durant la primavera de 2020. La majoria d’aquesta estalvi prové, doncs, de mesures impulsades impulsades per l’Ajuntament del Prat en el marc del seu pla de transició energètica.
Obre la Casa de l’Energia del Prat aquest mes de gener
La Casa de l’Energia del Prat s’ha posat en marxa aquest mes de gener. El nou servei de l’Ajuntament del Prat vol centralitzar els diferents serveis de suport, ajut i assessorament en matèria d’eficiència i estalvi energètic i en la factura dels subministraments, tant adreçats a la ciutadania com al teixit social, econòmic i comercial. D’aquesta manera, vol pivotar l’estratègia de transició energètica a la ciutat, una de les principals prioritats d’aquest mandat municipal.
Des d’aquest espai, també s’oferirà suport i assessorament sobre l’adopció de fonts d’energia renovable, com la fotovoltaica, o es promouran processos de rehabilitació que incorporin també criteris de sostenibilitat, minimitzant-ne el seu cost econòmic. També es fomentarà l’autoconsum.
La Casa de l’Energia, ubicada al carrer d’Ignasi Iglesias 9 de la ciutat, començarà a funcionar amb el sistema de cita prèvia. Un dels serveis que centralitzarà és el d’assessorament per optimitzar la factura elèctrica, que ja es va posar en marxa a través de la plataforma web elprat.cat/estalvielectric l’abril de 2020 i, des d’aleshores, ja ha donat suport a més de 300 persones, a més del teixit comercial i econòmic. Es calcula que l'estalvi per any és d'uns 350 € per usuari o usuària.
Fins ara a través d’un formulari web, però a partir d’ara també amb un acompanyament personalitzat des de la Casa de l’Energia quan sigui necessari, es fa una anàlisi detallada de les dades de consum de la persona (o del comerç, empresa...) i s’elabora un informe amb una proposta de potència i tarifa òptimes, així com accions per reduir-ne el consum.
En el cas de les persones en situació de pobresa energètica, a més de treballar per optimitzar la seva contractació elèctrica i fomentar el seu estalvi energètic, se les orientarà per tramitar el bo social, sol·licitar d’altres ajuts econòmics o fraccionar el seu deute amb les companyies subministradores.
També cal destacar que la Casa de l’Energia assessorarà i acompanyarà les comunitats veïnals i a persones a títol particular per promoure processos de rehabilitació dels edificis, que incorporin criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, minimitzant-ne el cost econòmic. La proposta es basa amb un model que permet encarar la rehabilitació de les comunitats, sense que els veïns i veïnes hagin de posar més recursos que aquells que gasten en la seva factura energètica, reduint consum i factura, i orientant les reduccions a la rehabilitació de l’habitatge.
A més, s’assessorarà totes aquelles persones i comunitats que vulguin instal·lar plaques solars als seus edificis. Des de la Casa de l’Energia, es farà una proposta sobre la potència recomanada a instal·lar i orientar les persones interessades sobre els permisos a tramitar i les bonificacions fiscals a què poden optar.
Tota aquesta proposta s’ubicarà en la propera creació de Comunitats Locals d’Energia, eina des de la qual operaran serveis ciutadans i locals energètics compartits.