divendres, 17 juny, 2022 - 10:00
L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, s’ha reunit aquest dimecres, 15 de juny, amb el president de l’associació El Prat Empresarial, Jordi Morera, per tal de valorar la situació del teixit econòmic de la ciutat i els reptes que té per endavant. Han abordat com seguir impulsant els polígons industrials i el conjunt de l’economia local, així com l’ocupació de qualitat en el context post-pandèmia. A la trobada, també hi ha assistit el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Econòmic, Juan Carlos Moreno.
Un dels principals temes que han tractat ha estat la necessitat d’impulsar i dinamitzar conjuntament els polígons industials i els parcs de negocis de la ciutat i millorar-ne la competitivitat. Els actuals polígons industrials estan pràcticament al màxim de les seves capacitats i existeix una elevada demanda de nous espais per poder desenvolupar aquest tipus d’activitats. En aquest escenari, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha assegurat respecte del polígon industrial Mas Blau: “podríem generar més activitat i l’Ajuntament assumeix el compromís de parlar-ne en una taula de treball i veure quines modificacions urbanístiques cal fer per milloar la competivitat d’aquest polígon”.
Una altra de les qüestions tractades a la reunió ha estat com potenciar la contractació als proveïdors locals, tot respectant el marc normatiu de la llei de contractes del sector públic. L’Ajuntament del Prat vol fomentar que, en la mesura de les seves possibilitats, la despesa pública que fa anualment per a la contractació de serveis públics pugui contribuir a impulsar el teixit productiu local.
De fet, segons el balanç realitzat per l’Ajuntament, el percentatge del nombre contractes a proveïdors locals s’ha incrementat 8,40 punts percentuals entre els anys 2020 i 2021. Si l’any 2020 els adjudicats a proveïdors locals van representar el 33,50% del total de contractes públics de l’Ajuntament (sobre una mostra total de 406 contractes), aquest percentatge es va elevar fins al 41,90% durant el 2022 (sobre una mostra de 599 contractes).
Aquest balanç es basa en un mostreig de 6 mesos corresponents a moments diferents moments de l’any, concretament dels períodes febrer-març, maig-juny i octubre-novembre tant de 2020 de 2021. Pel que fa al volum econòmic dels contractes públics de l’Ajuntament, aquest mateix mostreig indica que l’adjudicada a proveïdors locals va representar 948.468,25 euros l’any 2021, un 92,1% que l’any 2020 (quan va ser de 493.716,56 euros). El 2021, el volum econòmic dels contractes a proveïdors locals va representar el 31,7% del total.
El foment de la contractació local és un dels compromisos que va assumir l’Ajuntament en el marc de l’estratègia de reconstrucció socioeconòmica de la ciutat per fer front a l’impacte de la pandèmia sobre el teixit empresarial del Prat.
Durant la trobada, també s’han avaluat d’altres temes relacionats amb l’ocupació i l’economia local, com l’augment de la contractació indefinida al Prat després de la recent reforma laboral i la tendència a la baixa del nombre de persones a l’atur. Entre el gener i l’abril de 2022, es van signar al Prat 12.414 contractes laborals i gairebé 3 de cada 10 van ser indefinits, un 115,2% més que el 2021. El mes d’abril aquesta proporció ja va arribar a 4 de cada 10, el percentatge més alt dels darrers 25 anys. Aquest mateix mes, el nombre de persones aturades del Prat també es va situar un 26,6% per sota de la registrada durant el mateix període de l’any passat.
Tot i això, segons dades d’abril d’enguany, encara hi ha 3.174 persones a l’atur del Prat (i una taxa d’atur del 10,2%) i l’Ajuntament ha mostrat la seva voluntat d’impulsar que aquesta dada continuï evolucionant a la baixa, amb el suport del Prat Empresarial i del conjunt del teixit socioeconòmic local.