dimarts, 18 febrer, 2020 - 10:15
L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha incorporat noves funcions a la seva aplicació mòbil de seguretat ciutadana, perquè les dones que es trobin en risc de patir violència masclista puguin alertar la policia local de forma immediata.
Només obrir l’aplicació de seguretat ciutadania, les usuàries veuran un botó identificat amb el nom del nou sistema d’alerta (M7). Si es troben en situacions de risc i cliquen aquest botó sobre la pantalla del telèfon, s’activarà automàticament una alerta que arribarà a la policia local, que podrà aleshores geolocalitzar la seva posició i desplaçar-se immediatament al lloc dels fets.
Aquesta funcionalitat s'activa a proposta de la pròpia Policia Local i només amb el previ consentiment de la destinatària del servei.
A més de la possibilitat de donar alertes en situacions de risc, el nou sistema també incorpora una segona funcionalitat de caire preventiu, en aquest cas oberta a tothom. Les usuàries podran programar una alerta preventiva, introduint a l’aplicació el temps que solen trigar en fer un determinat recorregut (per exemple, per anar a la feina, per portar els fills i filles a escola...). En cas que se superi el temps previst i no s’hagi desactivat l’alerta, s’activarà automàticament una alerta a la policia local, que a més podrà disposar de tota la traçabilitat del recorregut seguit per la usuària, posant en marxa les actuacions pertinents en cada cas. Si una dona que viu en un municipi activa l’alerta des d’un altre, cal tenir en compte que les diferents policies locals estan coordinades entre elles per donar una resposta conjunta.
Cal destacar que l’aplicació M7 s’ha implantat des de l’any 2015 en 12 municipis de la província de Barcelona. De fet, la Xarxa M7 és internacional i està implantada en diferents ciutats del món, suposant també un sistema de coordinació interterritorial a escala internacional.
Fins a finals de l’any passat, al Prat de Llobregat, com a la majoria de municipis metropolitans que compten amb aquest sistema, la nova funcionalitat va estar en fase de proves. Durant aquest 2020, es difondrà i estarà disponible per al conjunt de persones que la puguin necessitar i també s’expandirà pel conjunt de localitats de l’àrea metropolitana de Barcelona, on encara no s’hagi implementat.
Aquest nou sistema servirà per reforçar la prevenció de la violència masclista del Prat de Llobregat, que es treballa des d’una àmplia xarxa de serveis i organismes. Tots ells estan coordinats en el Circuit contra la Violència Masclista del Prat de Llobregat, creat l’any 2002 i coordinat actualment pel SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones), del qual formen diversos serveis municipals (Acció Social, Joventut, Educació, Gent gran, Salut, Mediació, Policia local...), així com d’altres institucions públiques amb presència al territori i organitzacions (Mossos, jutjats, fiscalia...).