dimarts, 1 octubre, 2019 - 10:00
Margarita Pineda, activista pels drets indígenes a Hondures, al cicle "Ciutats Defensores dels Drets Humans" de 2018, al Prat
El Prat de Llobregat s’ha sumat un any més al cicle “Ciutats Defensores dels Drets Humans”. El cicle, que tindrà lloc del 4 al 16 d’octubre en 15 municipis, pretén conscienciar la ciutadania sobre la importància de defensar els Drets Humans (DH) arreu del món i posar en valor el paper de les persones que els defensen, en molts casos posant en risc la seva seguretat i la seva llibertat. En el cas del Prat, es faran fòrums de debat amb els activistes per a mig miler d’alumnes de secundària i batxillerat, a més de xerrades i debats oberts a la ciutadania en general i trobades amb entitats.
En aquesta edició del cicle, hi participaran els activistes següents:
- Magaly Castillo, activista feminista, actriu i instructora de teatre popular nicaragüenca. Actualment exiliada a Catalunya, participa al col·lectiu de Feministas Autoconvocadas, un grup de dones feministes de Nigaragua i Catalunya que lluita per fer visibles les vulneracions de drets que es produeixen al país centreamericà.
- Amaru Ruiz, defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador i ambientalista. Presideix la Fundación del Río, una organització que treballa en la conservació i el desenvolupament sostenible del sud-est de Nicaragua. Ha rebut diverses amenaces pel seu activisme, actualment està exiliat a Costa Rica.
- Danilo Chammas, advocat i defensor de drets humans, coordina l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos, que treballa per abordar les violacions de drets humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques, sobretot per la multinacional Vale.
- Noelia Heredia “La Negri”, reconeguda cantaora i percussionista madrilenya, és també una activista feminista, defensora dels drets del poble gitano i dels drets LGBTI. Actualment, forma part de Ververiipen, Rroms per la Diversitat. Durant dos anys, ha participat en un projecte educatiu, abordant, a través de la música, la diversitat, el feminisme i la violència masclista.
- Sunitha Krishnan, treballadora social, defensora dels drets humans i fundadora de Prajwala, és una veu de referència en la lluita contra la prostitució forçada i el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual a l’Índia. L’activista és assetjada i amenaçada constantment i ha estat assaltada més de 17 vegades.
- Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, denuncia la corrupció des de la ràdio, i dirigeix Eleggua Comunicaciones, un projecte de transformació col·lectiva del territori.
- Hayat Rguibi, jove periodista i activista sahrauí, forma part del col·lectiu Equip Media, que treballa per trencar els silencis forçosos i denunciar les vulneracions dels drets humans que es produeixen als territoris ocupats del Sàhara Occidental. També forma part del Fòrum Futur de Dones Sahrauís.
- Fredy Samuel Vásquez “Snif”, jove raper de San Salvador, que a través de les paraules busca transformar el context de violència estructural en què viuen moltes persones del seu país. Actualment, desenvolupa la seva carrera en solitari i també forma part de dos grups; Los Recados de la Ruptura i el col·lectiu Acción Urbana.
L’agenda d’activitats al Prat de Llobregat
El Cèntric acollirà tres sessions de debat i fòrum sobre drets humans els dies 8 i 9 d’octubre, per a mig miler d’alumnes de secundària i batxillerat de la ciutat. Els estudiants podran compartir debat amb Fredy Samuel Vázquez, Magaly Castillo, Hayat Rguibi i Sunitha Krishnan.
D’altra banda, els dies 14 i 15 d’octubre es faran dues xerrades obertes a la ciutadania en general a Cases d’en Puig a les 18.30 h. El dia 14, tindrà lloc la xerrada “Dones amb coratge: dignitat i Drets Humans”, que comptarà amb la participació de Magaly Castillo i Sunitha Krishnan. L’endemà, el dia 15, es farà la xerrada titulada “Sàhara: injustícia i oblit”, amb Hayat Rguibi.
De l’1 al 15 d’octubre, el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa també acollirà l’exposició “El Prat, ciutat defensora de les defensores. La lluita de les dones defensores del cos-territori a Guatemala i Hondures”. La mostra està organitzada per l’entitat SUDS, amb el suport de l’Ajuntament del Prat.
Com el conjunt de municipis participants, l’Ajuntament del Prat s’ha compromès en una declaració institucional per mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, que es presentarà al ple municipal de l’octubre.
El projecte “Ciutats Defensores de Drets Humans”
El projecte es va iniciar l’any 2013 i està organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’AMB. A més del Prat, també participen en aquesta edició del cicle Barberà del Vallès, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans.
Més informació al programa complet del cicle "Ciutats Defensores dels Drets Humans".