dijous, 21 octubre, 2021 - 13:00
Reconeguts cantants han expressat el seu compromís amb la defensa del delta del Llobregat a través del videoclip Som natura!, que s’ha presentat aquest dijous, 21 d’octubre, al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat. El videoclip ha estat impulsat per l’activista cultural Lluís Marrassé, juntament amb el grup de cantants que hi col·laboren, i el suport de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.
Som Natura! és un enregistrament coral amb les següents veus: Lluís Llach, Donovan, Gerard Quintana, Pep Sala, Natxo Tarrés, Lídia Pujol, Suu, Koko-Jean Davis, Jofre Bardagí, Sicus Carbonell, Carme Canela, Sara Pi, Marc Martínez, Montse Castellà, Magalí Sare, Txell Sust, Guillem Solé (Buhos), Sílvia Comes, Mònica Green, Mone Teruel, Joan i Lluís Fortuny (Companyia Elèctrica Dharma), i les del cor infantil de la Fundació Vozes.
L'artífex de la iniciativa i autor de la peça, Lluís Marrasé (expresident de l'Associació de cantants, Creu de Sant Jordi i Premi Barnasants a l’Activisme Cultural) i diversos artistes que participen al videoclip, com ara Mone Teruel, Joan Vinyals, Josep Mas 'Kitflus' i Koko-Jean Davis, han assistit avui a la presentació, acompanyats per l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler.
Amb aquest videoclip, els seus promotors volen expressar, a través de la música, el seu compromís per protegir els espais naturals del delta del Llobregat en un context d’emergència climàtica, en què segueixen exposats a la pressió de les infraestuctures de l’entorn i també al risc que el projecte d’ampliació de l’aeroport es pugui tornar a reprendre en el futur, malgrat que per ara hagi quedat descartat.
Lluís Marrasé, l'autor i impulsor d'aquesta peça col·lectiva, ha expressat: "Em sento orgullós i agraeixo el compromís del món de la música, dels valents artistes i de tots i totes els que han fet possible aquest clam en forma de cançó. Confio que, ni que sigui mínimament, contribueixi a fer que d’altres persones reaccionin i s'afegeixen a la protecció del planeta i en contra de les sistemàtiques agressions a què està sotmès".
L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha assegurat: “Gràcies a una àmplia mobilització ciutadana i a la postura ferma d’institucions com l’Ajuntament del Prat o el de Barcelona, hem aturat de moment la proposta de destruir espais naturals protegits per ampliar l’aeroport, una aberració que ens hagués fet retornar al segle passat i ens hagués desconnectat de la innovació que està promovent tot Europa per impulsar la descarbonització. Però la defensa del Delta del Llobregat ha d’anar més enllà: és urgent atendre les exigències de la Comissió Europea i protegir més i millor aquest tresor natural que tenim al cor de l’àrea metropolitana. Ara, en plena emergència climàtica, és més important que mai que fem els deures pendents en aquest sentit. I, per això, és tan important el compromís de tanta gent del món de la cultura i de la música amb la salvaguarda d’un patrimoni natural singular de la nostra ciutat i del nostre país”.
Els fons que es generin a través dels drets d’autor de Som natura! es destinaran a Depana, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, la primera entitat catalana que es va adherir a la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). El director de l’associació, Josep M. Carrera, també ha assistit a la presentació d’avui.
La direcció musical de Som Natura! ha estat a càrrec de Joan Vinyals (guitarrista i productor), els arranjaments de corda són de Joan Albert Amargós (Premi Nacional de Música, Premi Ciutat de Barcelona d’Espanya i Millor Disc de l’Any), els teclats de Josep Mas 'Kitflus' (director musical de Joan Manuel Serrat) i la direcció vocal, de l’actriu i cantant Mone Teruel.
A més de participar en la cançó Som natura!, diversos dels artistes que hi participen han gravat càpsules de vídeo, on exposen per què s’han compromès amb aquesta iniciativa i el seu punt de vista sobre la necessitat de preservar els espais naturals del delta i lluitar contra el canvi climàtic.
Així exposa Lluís Llach per què s’ha adherit a la iniciativa: “El delta del Llobregat ha patit moltíssim durant tota la seva història i el poc que en queda s’ha de preservar, és patrimoni. Però també, des d’un punt de vista global, s’ha acabat, s’ha acabat definitivament, de manipular la nostra terra com si fos només un factor productiu. Ha de ser alguna cosa més. Ha de ser el lloc de convivència on vivim els humans i, per tant, l’hem de preservar per damunt de tot”.
També han exposat el seu punt de vista Joan i Lluís Fortuny de la Companyia Elèctrica Dharma. Joan Fortuny l’expressa així: “Jo ja tinc tres nets i realment espero que d’alguna manera aquests tres nets d’aquí a 50 anys puguin estar vivint. Realment l’emergència és molt important, perquè el canvi climàtic ja el tenim aquí i espero que d’alguna manera ells puguin viure”. Lluís Fortuny afegeix: “Ens hem implicat en aquesta causa, perquè la Dharma sempre és una actitud vital, sortir al carrer i reivindicar i lluitar pels teus drets, perquè si no lluites tu ningú no ho farà per tu”.
La presentació del vídeo té lloc després que dilluns passat, 18 d’octubre, l’Ajuntament del Prat exposés als mitjans de comunicació les conclusions de l’informe que sintetitza els diferents estudis que ha elaborat i encarregat sobre la situació del delta del Llobregat. A través d’una visita per diferents punts del litoral pratenc, es va explicar in situ com l’incompliment de les compensacions ambientals que es van acordar després de l’anterior ampliació de l’aeroport de de fa dues dècades han suposat un perjudici per aquesta zona. També es va reclamar una auditoria ambiental sobre la situació actual del delta a les diferents institucions implicades, Generalitat, Estat i Unió Europea, per dur a terme després les actuacions més pertinents i necessàries per preservar i millorar la situació d’aquest entorn natural.
Tant el videoclip Som natura! com les càpsules amb declaracions de diversos dels artistes que hi participen es poden descarregar a la llista de reproducció de Som natura del Youtube de l’Ajuntament del Prat.
Si algun mitjà necessita l’arxiu del vídeo (MP4), es pot posar en contacte amb el departament de Comunicació de l’Ajuntament del Prat (93 379 00 50 ext. 5421).