dimarts, 25 febrer, 2020 - 11:15
Institut El Prat (imatge d'arxiu)
L’Ajuntament del Prat ha iniciat aquest mes de febrer un nou programa de formació i acompanyament als centres educatius per facilitar que tinguin més eines al seu abast per promoure la coeducació i combatre el sexisme i qualsevol tipus de discriminació. El programa va adreçat al conjunt de la comunitat educativa, però està especialment focalitzat en el professorat.
Aquest curs escolar, el programa començarà en 4 centres educatius de la ciutat, on hi treballen prop de 160 mestres: l’Institut El Prat, l’Escola Jaume Balmes, l’Escola Sant Jaume i l’Institut Les Salines. L’any passat, es va fer una prova pilot en aquest darrer institut i l’Escola Joan Maragall i aquest curs s’ha començat a desenvolupar d’una forma més global.
Revisar els llibres i materials didàctics, així com visibilitzar referents femenins, alguns dels objectius
El programa municipal contempla diferents objectius: combatre el sexisme i una educació basada en estereotips, integrar els sabers de les dones al currículum educatiu (per exemple visibilitzant referents femenins i posant en valor les tasques de cura i la corresponsabilitat), promoure l’ús del llenguatge no sexista i fomentar la convivència vers el conflicte i el valor de la competitivitat. També es volen prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia i promoure una revisió dels llibres de text i d’altres materials didàctics des d’una perspectiva no androcèntrica.
El programa pretén implicar el conjunt de la comunitat educativa (alumnat, professorat i famílies....). L’objectiu és que el valor de la coeducació impregni els diferents espais de socialització dels centres educatius (els patis i altres espais de joc, les activitats extraescolars...) i que pugui tenir continuïtat fora de l’escola i l’institut, amb la implicació de famílies.
S’ofereix formació sobre coeducació per al professorat
El professorat, com a responsable de fomentar la coeducació a les aules amb l’alumnat i garantir la continuïtat d’aquesta línia de treball als centres educatius, és el principal destinatari del programa. Per al professorat, es contempla una formació d’un mínim de 20 hores (on-line i presencials), on es tractarien temes com el marc teòric de coeducació, el sistema sexe-gènere, els estereotips, l’atenció a la diversitat, la interseccionalitat, la discriminació i el bullying, les violències vers les dones, la Lgtbifòbia, les masculinitats i l’educació emocional. També s’aportarien eines, estratègies i recursos per incloure la perspectiva de gènere i atendre les diversitats en la tasca educativa.
Pel que fa a la resta d’activitats del programa, cal tenir en compte que s’adaptaran a les necessitats de cada centre i que s’acabaran de decidir a partir del diagnòstic de necessitats de cadascun d’ells. A tall d’exemple, es poden fer tallers amb l’alumnat (a través de contes, teatre...), xerrades amb les famílies (per tractar aspectes com la publicitat, les joguines, els llibres i contes, l’educació emocional, com abordar els conflictes, etc), formació per a professorat del claustre, sessions d’assessorament a professionals del centre dels diferents cicles, etc.
El projecte està adreçat a centres educatius públics i concertats del Prat, on s’imparteixi infantil, primària i secundària. L’Ajuntament desenvoluparà aquest programa d’acompanyament durant tot aquest mandat, fins al 2023. El programa s’inclourà al Catàleg “El Prat Educa” d’Activitats i serveis Educatius i, per tant, els centres interessats podran sol·licitar-lo per aquesta via. El finançament anirà a càrrec del Programa municipal de Feminisme i LGTBI i la seva execució, a càrrec de l’entitat CoeducAcció, amb una reconeguda experiència en aquest camp.
Cicle d’activitats del Dia Internacional de les Dones, 8 de març
Per sensibilitzar el conjunt de la ciutadania sobre la igualtat de gènere, l’Ajuntament del Prat, en col·laboració amb entitats i associacions de la ciutat, també ha programat un ampli cicle d’activitats en el marc del Dia Internacional de les Dones (8 de març) de caire social, cultural o esportiu, que ja s’ha iniciat aquest mes de febrer. El divendres 6 de març a les 19 h es farà l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones a la Plaça de la Vila, amb la lectura del corresponent manifest. També cal destacar que el dimarts 10 de març el Cèntric acollirà la taula rodona “Desafiaments feministes davant de les opressions”, amb Sara Cuentas, periodista, feminista, coordinadora de la Escuela Feminista Descolonial i autora de la metodologia Anàlisi Descolonial per al Canvi; i Carme Alemany, sociòloga, feminista, militant en col·lectius alternatius des dels anys 70 i presidenta del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (2007 - 2011).