La llar de centenars d’ocells
Els aiguamolls del delta del Llobregat són un espai privilegiat per a l’observació d’aus. Vols saber per què?
Fotografies de: Óscar Gamero, Alba Bellot, Francisco Valverde, Juan Antonio GarcÃa, Ramon Lasheras
Una rica biodiversitat
El delta del Llobregat ocupa una extensa plana de 98 km² entre el massÃs del Garraf, Montjuïc i el congost de Sant Andreu de la Barca. No es va començar a formar fins a l'època romana, fa uns 2.300 anys, aixà que es tracta d’un delta relativament jove. Malgrat aquesta configuració recent, al llarg dels anys ha tingut diverses boques de riu que, amb el temps, han anat creant diferents llacunes litorals. Aquestes llacunes estan connectades i depenen d'un aqüÃfer, el mateix que ha permès que el Delta es convertÃs en una de les zones agrÃcoles més de riques de la Mediterrà nia i que conservi un dels aiguamolls més importants del paÃs.
Els espais naturals del Delta, el segon més gran de Catalunya, es conserven sobretot al marge dret del riu i pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Situats al costat de camps de conreu, envoltats de grans infraestructures i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes, sorprèn la gran diversitat biològica i de paisatges que alberguen. Els estanys, jonqueres, prats humits, pinedes i platges verges, gairebé úniques a Catalunya, són llar de multitud d'espècies d'animals, sobretot aus. Depenent de l'època de l'any hi podem veure xarxets, cullerots, fotges, collverds... i fins i tot, flamencs! El delta és tan valuós per a l'avifauna perquè és un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrà nia occidental que uneix Europa i Àfrica i moltes espècies s'hi aturen descansar, alimentar-se i, fins i tot, a vegades, a criar. Per això va ser declarat Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) pel Consell de les Comunitats Europees, ja que acull destacades poblacions d'ocells d'interès comunitari.
Més de 350 espècies d'aus
Entre totes les aus que s’hi poden trobar, hi destaquen poblacions de cames llargues, corriols camanegres, corriols petits i cabussets, que nidifiquen al Delta. També ho fan altres espècies molt poc habituals a Catalunya, com el bec d'alena, la perdiu de mar, el xatrac menut i l'à nec blanc, que compten tan sols amb una o dues zones de cria al paÃs. El nostre delta també acull regularment tres de les quinze espècies en perill crÃtic d'extinció a Espanya: el bitó, la baldriga balear i l'à liga pescadora. A més, set d'aquestes quinze espècies hi són presents en època de migracions o altres moments puntuals.
Malgrat que els estanys són l'element més caracterÃstic del paisatge deltaic i tenen una gran riquesa ornitològica, no només trobem aus als aiguamolls. Les pinedes, les platges, la llera del riu i els camps de conreu del Parc Agrari del Baix Llobregat també són la casa d'un gran nombre d'ocells. En total, al Delta hi podem trobar més de 350 espècies d'aus, per això hi ha molts enamorats d'aquests animals que hi acudeixen per observar-les des dels miradors i aguaits que hi ha a la zona. Practiquen el que es coneix com a birdwatching, una afició que cada cop té més adeptes i que consisteix a observar i dur un registre de les aus, a més de fer-ne fotografies espectaculars.
Â