Esteu aquí

CAPIL·LARITATS comença les performances sobre els quatre elements

La modalitat Art i educació de la convocatòria /Unzip 2021 proposa un espai d’experimentació performativa i co-disseny de dues accions col·lectives

Modalitat Art i educació 2021 Capil·laritats

Xerrada després de l'acció "be water" del projecte Capil·laritats

divendres, 15 octubre, 2021 - 11:15

A finals del mes de setembre s'ha posat en marxa el projecte de Capil·laritats, guanyador de la convocatòria /Unzip 2021 d'enguany, en la modalitat Art i educació, impulsada per l'Escola d'Arts Visuals del Prat.

Capil·laritats convida a col·laborar en la creació i difusió de dues accions rituals col·lectives i participatives de canvi i pertinença. Tot vinculant la pràctica performativa amb els quatre elements de la natura: terra, aigua, aire i foc. Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la fragilitat del món i promoure l'arrelament i la cohesió social.

Ramon Guimaraes, artista i creador del projecte, ens ha convidat a participar a quatre sessions pràctiques que ens han permès viure en primera persona experiències performatives des d'una perspectiva eco-sòfica i ens han introduït de manera activa dins de la pràctica performativa.

Els quatre elements com a tema per experimentar la performace en grup

Així, el 28 de setembre, les participants del primer grup vam poder contactar amb la terra, posant els peus a un clot de fang, caminant a poc a poc en línia recta, exclamant: <<Soc gent del fang>> i deixant-nos netejar els peus per l'artista. (L'acció va tenir lloc al costat d'Horts Lúdics Municipals i va comptar amb la seva complicitat).

El 29 de setembre, les participants del segon grup ens vam traslladar a la platja de la Roberta per fer l'acció de l'aigua. Aquesta consistia en resseguir la paraula «Be Water» que l'artista anava escrivint amb un pal a la vora de la platja, intentant que no s'esborrés per les onades.

El 5 d'octubre les participants del primer grup vam contactar amb l'aire, vam trobar l'artista assegut en la postura del sastre amb una espelma encesa sobre el crani. Ens va convidar a seure, relaxar-nos i concentrar-nos en la llum de l'espelma, per després encendre estelles de palosanto, convidant-nos a fer cercles com ell, per a després, donar-nos un grapat d'estelles de palosanto per sortir amb ell a repartir-ne a les persones que ens trobéssim pel carrer.

El 6 d'octubre les participants del segon grup vam contactar amb el foc, ens vam traslladar a Horts Lúdics per recollir materials, fer una foguera i mentre es consumia, escriure allò que volem potenciar en el futur i allò que volem deixar enrere, per després cremar-ho a les brases i saltar-les. La colla dels diables amb el so dels tambors i els seus focs artificials va fer aquest moment encara més especial.

En finalitzar cada una de les accions, l'artista va obrir un espai de diàleg a fi de compartir l'experiència, les sensacions viscudes o dubtes, poder reflexionar entorn la figura del performer, la importància que té l'instant experiencial en l'acció, i els diferents elements que conformen la pràctica perfomativa.

Disseny col·lectiu de dues accions finals amb l’artista

Aquestes accions són el detonant d'un espai de co-aprenentatge per pensar, negociar i idear la producció de dues accions a realitzar per les participants. Tots els processos d'aquest espai work in progress seran documentats fins a la culminació d'aquestes co-creacions i seran presentats en forma de documental.

Aquest projecte està sent acompanyat pels artistes visuals Roc Domingo i Marta Rossell i compte amb la col·laboració dels Horts Lúdics Municipals i la colla dels Diables del Prat.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 28 març, 2025 - 13:15

El proper 3 d’abril es posa en marxa la convocatòria d’ajuts per a les activitats d’estiu 2025 i extraescolars 2025-2026

Les famílies podran sol·licitar els ajuts del 3 al 22 d’abril

dimecres, 26 març, 2025 - 16:00

Presentació de la publicació Població i habitatge al Prat de Llobregat (1900-1965), resultat de la Beca Jaume Codina de Recerca d’Història Local, 2019

L’autor de la publicació és Joan Ignasi Salcedo i mostra l’evolució...

dimecres, 26 març, 2025 - 12:30

Cuina i cultures: un cicle per conèixer millor el món on vivim

Al llarg de tres sessions, el centre cívic Sant Jordi - Ribera Baixa celebra...