Esteu aquí

El Fons de La Seda de Barcelona revela secrets de la història

Part de la documentació històrica que es va cedir a l’Arxiu Municipal recull el paper de la fàbrica com a indústria de guerra

dilluns, 22 abril, 2024 - 13:30

La fàbrica La Seda de Barcelona

L'any 1925 es va crear la Societat Anònima La Seda de Barcelona, amb la finalitat de fabricar fibres artificials, especialment raió, un sector que tenia importants perspectives de creixement per la bona acollida d'aquests productes en el mercat.

L'empresa tenia una participació majoritària de capital holandès. El Prat oferia unes condicions ideals com a emplaçament: proximitat a Barcelona, mitjans de comunicacions diversos i aigua abundant. La Seda va adquirir els terrenys que ocupà l'antiga "Compañía Española de Industrias Químicas" i l'any 1926, un cop concedida la llicència municipal, es va iniciar la construcció de la fàbrica. Les obres van trigar més de dos anys i fins al 4 de febrer de 1928 no es va obtenir el primer fil de raió. Les instal·lacions de La Seda de Barcelona s'inauguraren oficialment el 20 de gener de 1929.

En esclatar la Guerra Civil, La Seda, per la seva important participació holandesa, va ser intervinguda i administrada per un delegat de la Generalitat i un Comitè de Control format per representants de la CNT i la UGT. La producció de l'empresa va ser substituïda per la fabricació de material de guerra i es van fer projectils d'artilleria, llançabombes i material auxiliar.

Un cop acabada la Guerra civil, La Seda reinicià la seva activitat i aviat recuperà els nivells productius anteriors al 1936, però la II Guerra Mundial va crear noves dificultats, especialment pel que fa al proveïment de matèries primeres. En aquests anys, també hagueren de fer front a les restriccions de mercat provocades per l'economia del règim dictatorial del general Franco.

El fons documental de La Seda de Barcelona

El 27 de novembre de 1998, La Seda de Barcelona va signar, amb l'Ajuntament del Prat, un conveni pel qual l'empresa cedia a l'Arxiu Municipal la documentació històrica des de l'any 1925 fins al 1970.

L'any 2000 es va realitzar una exposició a Torre Muntadas, i la publicació del llibre La Seda de Barcelona. Els primers anys 1925-1960, per a donar conèixer el fons de La Seda de Barcelona i la seva vinculació amb la ciutat del Prat.

El fons de La Seda de Barcelona és un valuós llegat històric, no només perquè explica la trajectòria empresarial de la fàbrica, sinó perquè també acull documentació rellevant per a la ciutat com: la construcció de la caserna de la Guàrdia Civil, cavalcades de reis, construcció de les cases de la Seda, etc.

Entre la documentació  del període, 1936-1939, cal destacar l’expedient trobat a l’apartat de Correspondència, sobre la requisa del material que es va trobar un cop acabada la Guerra i els propietaris van recuperar la fàbrica. Aquests escrits posen de manifest el paper que va tenir La Seda com a indústria de guerra. 

Aquesta informació inèdita proporciona una visió molt important sobre com La Seda i moltes altres fàbriques van reorientar la seva producció per a donar suport a la fabricació de material de guerra i la defensa de la República. Al Cèntric Espai Cultural encara podeu visitar una exposició sobre aquest tema.

Les recerces dels investigadors ens ajuden a millorar la descripció dels fons, en aquest cas , ha estat gràcies al treball de recerca que està fent Vicenç Rocosa.

 

Fragment del document

“ 23.600 proyectiles de fundición acerada, calibre 7,62 c.m. en diferentes fases de fabricación.

1.000 – 1.500 kgs. De diferentes piezas en construcción, para carros de ametralladora.

1.700 – 2.000 cajas de madera para proyectiles.

12 – 15 toneladas de madera para cajas de proyectiles

4 chapas de acero blindado de 2 x 1,40 mtrs. de 14 mm. grueso

2  ”         ”     ”        ”        ”   2 x 1,40    ”     ”   10 mm.     ”

1 Torno cilíndrico, distancia entre puntos 1.000 mm. altura del punto 175 mm.

1 Torno cilíndrico, distancia 1.500 mm. altura del punto 170 mm.

1 Torno cilíndrico, distancia entre puntós 1.000 mm. altura del punto 175 mm.

2 Tornos cilíndricos, distancia entre puntós 1.000 mm. altura del punto 200 mm. “

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00

Ignatius Farray i María Peláe, al desembre a L'Artesà

El còmic actuarà el 22 de desembre amb el seu show molt personal i la cantant...
Una de les múltiples imatges de "Propagación gráfica de un palomar"

divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15

Propagació gràfica d'un palomar

Projecte de Santiago Sepúlveda, guanyador de la Convocatòria /Unzip en la...