Esteu aquí

El ple municipal del Prat fa balanç de les mesures preses a la ciutat en la darreres fases de la desescalada

Les mesures s’han centrat a adequar la situació de la ciutat a les fases finals del procés de desescalada, a normalitzar progressivament els seus programes i serveis i a seguir fent front a l’impacte socioeconòmic derivat de pandèmia

Ple juliol de 2020

A l'inici del ple, s'ha dedicat un minut de silenci a les persones afectades i víctimes de la Covid19 i els seus familiars.

dimecres, 8 juliol, 2020 - 20:00

Al ple municipal del Prat, celebrat aquest dimecres 8 de juliol, s’ha presentat el quart informe de balanç de les mesures de l’Ajuntament front a la crisi del coronavirus, corresponent al període comprès entre el 22 de maig i el 19 de juny. Les mesures s’han centrat a adequar la situació de la ciutat a les diferents fases del procés de desescalada i normalitzar progressivament els seus serveis i fer front a l’impacte socieconòmic derivat de la Covid19.

La finalització de l’estat d’alarma ha coincidit amb l’arribada de l’estiu, per la qual cosa l’Ajuntament ha adequat espais i activitats pròpies d’aquesta època de l’any, com la platja, a les condicions de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia sanitària. En aquest sentit, en el marc de l’espai web Al Prat Ens Cuidem que centralitza tota la informació sobre l’emergència a la ciutat, s’ha obert l’apartat elprat.cat/enscuidemestiu sobre les activitats d’estiu.

Igualtat d’oportunitats en l’educació telemàtica i les activitats d’estiu

Durant el darrer trimestre del curs, l’Ajuntament ha treballat per garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació telemàtica, especialment entre els infants que no disposaven condicions de connectivitat adients a les llars. Amb aquest objectiu, ha cedit tauletes tàctils a 221 infants, complementant així els ajuts oferts per la Generalitat, competent en la matèria.

Així mateix, s’han organitzat les activitats estiu per als infants i joves (de lleure, cultura, educació, esport...), tot adaptant-les al context de pandèmia sanitària, en col·laboració amb diverses entitats. En aquest sentit, s’han fet gestions per facilitar més espais a les entitats perquè aquestes compleixin les condicions d’aforament que exigeix el context sanitari. També les escoles bressol municipals han reobert com a casals d’estiu tot el mes de juliol. Per promoure la igualtat d’oportunitats en l’accés a aquestes activitats, el consistori ofereix un total de 1.127 ajuts, per un valor total de 158.160 euros.

A més, s’ha començat planificar el curs vinent, en coordinació amb les escoles i instituts de la ciutat i el Departament d’Educació de la Generalitat, a més d’informar la ciutadania sobre el procés de preinscripció i matriculació als diferents tipus d’estudis.

Fer front a l’impacte socioeconòmic de la pandèmia sanitària

L’Oficina Integral d’Atenció Social (OIAS), que es va posar en marxa el passat 11 de maig al Centre Cívic Palmira Domènech per reforçar l’atenció front a l’emergència social de la Covid-19, ha atès 2.090 persones fins a finals de juny, efectuant un total de 2.505 atencions.

Per cobrir necessitats alimentàries, l’Ajuntament ha reforçat diversos dels seus programes i serveis. Així per exemple, si a l’inici de l’emergència, el servei d’àpats a domicili comptava amb 55 usuaris i usuàries, actualment en són 129. També han crescut en 50 les famílies destinatàries dels ajuts del Punt Solidari, que actualment sumen 550. A més, fins al 19 de juny, l’Ajuntament havia invertit fins a 152.362 euros en targetes moneder destinades a diferents col·lectius: infants que reben beques de menjador municipals, joves del Centre obert o col·lectius vulnerables, entre d’altres.  Aquests ajuts s’afegeixen a les targetes moneder per a 1.081 infants del Prat amb beques de menjador de la Generalitat, finançades pel Departament d’Educació. 

Durant el darrer mes, també han continuat les trucades a persones majors de 65 anys que viuen soles i no rebien cap servei municipal. Fins ara, s’ha aconseguit contactar amb 750 persones grans, de les quals el 9,7% ha expressar necessitar algun tipus d’ajut, que es treballarà per cobrir. A més, des de que va iniciar el confinament, els serveis socials han donat 68 noves altes de serveis de teleassistència, que ja compta amb 1.402 usuaris a la ciutat. Un altre servei que ha experimentat una tendència a l’alça és el de suport psicològic, que ha duplicat les hores d’atenció (de 20 a 40 h setmanals) i s’ha reforçat amb el suport de la Federació de Salut Mental de Catalunya.

També cal destacar que el SIAD ha intensificat la seva tasca per detectar i prevenir situacions de violència masclista. Des de l’inici de confinament fins al 19 de juny, el SIAD ha atès prop de 270 dones, realitzant més de 660 atencions, majoritàriament d’assessorament psicològic i també jurídic.

Donant suport al teixit comercial i econòmic

L’Ajuntament, juntament amb tots els agents que conformen el Pacte Local per l’Ocupació i l’Activitat Econòmica, també va aprovar el passat 2 de juny un pla de mesures de xoc. Entre les mesures més destacades, destaquen un bo d’aixecada de persiana de 250 euros i un programa de suport per poder mantenir l’activitat dels negocis, de fins a 1.000 euros. En total, es destinaran fins a 1 milió d’euros a aquests ajuts. Així mateix, cal recordar que l’Ajuntament està subministrant fins a 1.100 kits bàsics de material sanitari i de protecció entre els establiments comercials de la ciutat. A aquests ajuts, s’hi afegeixen diversos serveis d’atenció, assessorament i intermediació o formacions online.

Tant per a la ciutadania com per al teixit comercial, també es va posar en marxa el passat 17 d’abril un servei d’assessorament per optimitzar la contractació elèctrica, que fins al moment ha rebut 219 sol·licituds. Aixi mateix, Prat Espais està oferint un servei d’intermediació entre propietaris i inquilins, que primer es va posar en marxa per a la ciutadania i després es va estendre a locals comercials, entre d’altres ajuts en matèria d’habitatge.

Reobertura d’equipaments esportius i culturals

Els Centres Esportius Municipals (CEM), tancats durant l’estat d’alarma, van tornar a reobrir les seves portes el passat 22 de juny adequats amb mesures de seguretat. A més, l’àrea d’esports ha promogut el programa “Activa’t” aquest mes de juliol, per promoure que la ciutadania pugui reprendre l’activitat física i esportiva aquest estiu, amb una programació d’activitats gratuïtes a l’aire lliure.

La Biblioteca municipal Antonio Martín va reprendre el servei de préstec amb cita prèvia el passat 2 de juny. També ha reprès la seva activitat l’Arxiu Municipal i, més recentment, el dimecres 1 de juliol, han tornat a obrir al públic els centres culturals de la ciutat amb reserva i per a activitats programades.

Diversos programes de Cultura, així com d’altres àrees de l’Ajuntament (Joventut, Ciutadania...) segueixen combinant l’atenció presencial i telemàtica. En aquest sentit, cal destacar especialment que l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) va activar el passat dimecres 1 de juliol el servei de cita prèvia per realitzar els diferents tràmits municipals.

Durant el darrer mes també s’han reobert espais públics que s’havien mantingut tancats durant d’alarma, com els parcs de jocs infantils, que el departament de Manteniment i Serveis Urbans va treballar per netejar i adequar abans de la seva entrada en funcionament el 19 de juny. Als espais i llocs de concurrència pública, la policia local també ha seguit vetllant pel compliment de les normatives de les diferents fases del procés de desescalada. Entre el 22 de maig i el 19 de juny, ha interposat 190 denúncies per aquest motiu.

Es pot consultar l'informe complet de balanç del 22 de maig al 19 de juny aquí.

Primer pas per promoure instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica al Prat

Entre els temes tractats al ple d’aquesta tarda, també destaca l’aprovació inicial de l’Ordenança per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica al Prat, facilitant la tramitació d’aquestes. S’ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals.

Aquesta ordenança s’emmarca en l’estratègia de transició energètica i de lluita contra el canvi climàtic de l’Ajuntament del Prat, una de les principals prioritats d’aquest mandat municipal. Amb aquesta normativa, es vol promoure el desenvolupament de la generació elèctrica distribuïda a tot el territori, tot transformant el model econòmic relacionat amb la generació elèctrica cap a un de més sostenible. Així per exemple, amb una simple comunicació prèvia, es podran tirar endavant aquelles instal·lacions orientades a l’autoconsum.

Les instal·lacions d’autoconsum permeten als consumidors i consumidores accedir a alternatives més econòmiques de subministrament elèctric. Es tracta d’instal·lacions elèctriques aïllades de la resta de la xarxa, amb què una o més llars s’autoabasteixen d’energia elèctrica. L’energia solar fotovoltaica és una de les principals tecnologies que pot contribuir significativament al desenvolupament d’aquest nou model.

Per incentivar les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica al Prat, l’ordenança contempla diverses bonificacions fiscals. Concretament, es preveu una bonificació de fins al 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) en les condicions i supòsits establerts en les Ordenances Fiscals (1 i 5) de 2020.

Modificació del Pla General Metropolità a l’entorn Seda-Paperera

D’altra banda, el plenari municipal també ha aprovat aquest dimecres de forma inicial la modificació del Pla General Metropolità (PGM) en l’àmbit estació-Seda-Paperera. Aquest és el primer pas per desenvolupar aquest espai de la ciutat. El pla preveu el desenvolupament d’un model de ciutat compacta, que continua la trama urbana consolidada, i projecta la consolidació del sistema d’espais verds urbans, amb corredors que connectin millor la ciutat cap al riu. Potenciarà la mobilitat a peu i en bici i permetrà generar un gran àmbit de centralitat a l’entorn de l’estació i la plaça de la Vila. Així mateix, aquest barri incorporarà mesures de sostenibilitat en matèria energètica (buscant les emissions zero) i de consum responsable de l’aigua.

La modificació del PGM s’ha aprovat inicialment amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció dels grups municipals de l’oposició, que han argumentat que volen estudiar millor el projecte en el període d’al·legacions.

Compartir

Noticies relacionades

Inauguració del mirador de flamencs

divendres, 10 gener, 2025 - 10:30

Un nou mirador que permet observar flamencs dona el tret de sortida al Pla per fomentar el turisme sostenible al Delta del Llobregat

L'actuació és la primera al Prat d'aquest projecte liderat per la Diputació...

dimecres, 8 gener, 2025 - 13:00

Requisits i tràmits per participar al sorteig dels pisos de lloguer assequible de la COV

Ha arribat el moment de comprovar que esteu correctament inscrits al Registre...