dilluns, 10 juny, 2002 - 02:00
Fa poques setmanes que les aigües residuals del Prat, l'Hospitalet, bona part de Barcelona i sis municipis més del Baix Llobregat ja no van a parar directament al riu i, des d'aquest, al mar, sinó que abans són tractades a la depuradora. Des d'aquí, un gran tub anomenat emissari submarí les envia tres quilòmetres mar endins i a més de 50 metres de profunditat.Cartells fora
Els únics problemes que podrien trobar els banyistes seran la temperatura de l'aigua (que a mitjan juny encara és força fresca) o un revés meteorològic en forma de fortes pluges, els dies anteriors. De tota manera, sempre que plou fort no és aconsellable banyar-se a la platja els dies posteriors, ni a la platja del Prat ni a qualsevol altra, ja que els rius i rieres baixen molt plens i enterboleixen el mar.
El 22 de juny es va fer la Festa de la Platja, coincidint amb l'inici de la temporada estival, que finalitzarà el 15 de setembre. Com ja s'ha dit, un fet simbòlic va ser la retirada dels cartells que recomanaven no banyar-s'hi. I un altre fet simbòlic va ser la instal·lació de banderes que indiquen l'estat de la mar, unes banderes que només onegen en les platges aptes per al bany.
Una platja equipada
Un tram central de platja de 1.200 metres, situat entre l'antic càmping Cala Gogó i el Club Marítim, està totalment equipat: vigilància de socorristes de Creu Roja, "xiringuitos", arribada de l'autobús, presència de la Policia Local, dutxes, bancs, papereres, zona esportiva (volei, futbol platja ...), jocs infantils...És a dir, es tracta d'una autèntica platja turística, amb tots els serveis i equipaments necessaris.
A banda i banda d'aquest tram central, la platja no té vigilància i està menys equipada. Això respon a un pla d'usos que ja té en ment la futura creació del Parc Litoral, en el qual hauran de conviure el lleure i la natura de manera harmoniosa, amb zones de més ús i d'altres més restringides a les activitats humanes. Cal no oblidar els espais reservats a la protecció de les dunes i a la cria del corriol camanegre, que hauran de ser respectats. Més lluny encara, cap a la Ricarda en direcció nord i cap al Remolar en direcció sud, la platja forma part de les zones d'especial protecció per a les aus, i per tant els usos lúdics s'hauran d'evitar.
Com a novetat, cal destacar l'existència d'una platja naturista, situada en direcció a la Ricarda des de l'antic càmping Cala Gogó, malgrat que aquesta zona ha patit una forta regressió costanera en els darrers mesos a causa dels forts temporals de l'hivern passat i, per tant, la platja ha quedat bastant reduïda, un problema que caldrà solucionar en el futur.
Una de les principals novetats d'enguany ha estat l'habilitació d'un gran aparcament de vehicles, d'unes 300 places de capacitat, aprofitant les antigues instal·lacions del desaparegut càmping Cala Gogó. A més, l'autobús de la platja prolongarà el seu recorregut fins a l'aparcament situat al final del passeig marítim, amb una parada al Club Marítim. El pas de l'autobús pel passeig marítim farà que estigui prohibit aparcar els vehicles privats al costat de la tanca de la pineda i del Club de Golf.
Molt més que una festa
Durant el matí del dissabte 22 de juny, a la platja del Prat es va celebrar la tradicional Festa de la Platja, que aquest any va ser molt especial, ja que no es va cenyir únicament a activitats sobre la sorra, sinó que el bany a prendre el protagonisme. Hi va haver un taller i una volada d'estels, l'actuació d'un grup d'animació i altres atraccions per celebrar la recuperació de la platja del Prat i l'inici de la temporada de banys. El fet que puguem tornar a gaudir de la nostra platja bé mereixia una celebració.
David Miquel
divendres, 29 novembre, 2024 - 12:00
dimecres, 27 novembre, 2024 - 15:45
dimarts, 26 novembre, 2024 - 12:15