dijous, 27 abril, 2023 - 14:45
Les XIV Jornades Gastronòmiques de la Carxofa Prat i el Pota Blava, que enguany han estat apadrinades pels periodistes Josep Sucarrats i Carme Gasull i s’han estès del 23 de maig al 23 d’abril, són l’esdeveniment més llarg d’aquesta celebració i el que hi posa l’accent gourmet. Organitzades en col·laboració amb l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT), han fet possible que 30 restaurants de 13 municipis del Baix Llobregat i el Barcelonès servissin menús protagonitzats pels productes del Parc Agrari i l’emblemàtic pollastre. Entre els municipis que hi han participat, destaca el Prat, amb 11 establiments adherits.
Possiblement l’esdeveniment més popular d’aquestes festes és la Carxofada del Prat que, el 2 d’abril va aconseguir aplegar centenars de persones al Parc de Fondo d’en Peixo. Les 2.000 carxofes a la brasa que es van servir van ser un bon reclam, però també els tallers per a la canalla, les parades per comprar producte fresc i el ball de tarda que va animar l’ambient. Tot plegat va ajudar a vendre uns 100 tiquets de menú més que l’any anterior, exhaurint-se’n pràcticament els 1.200 que s’havien posat a la venda. El tret més destacat d’aquesta edició, però, va ser l’èmfasi en la reducció de residus. La implementació de diferents accions, la crida a la consciència ambiental i el suport d'informadors i informadores de TESIPRAT i Fundesplai van activar la complicitat de les persones assistents en la minimització de l’impacte ambiental de l’activitat.
Un altre dels clàssics de les festes, l’Escarxofa&Jazz, va aconseguir un èxit rotund de convocatòria. El cartell d’enguany, amb la Big Band de L'Escola d'Arts en Viu, la PD Asia Knox, l’Alba Careta Group, Tito Ramírez i La Perra Blanco Trio, ja feia preveure que seria una jornada per no deixar de ballar i els acòlits d’aquest esdeveniment no van fallar a la cita. Com a mostra de l’expectativa generada, només una dada: els 1.000 tiquets per a l’arròs amb carxofes es van esgotar a les poques hores de posar-se a la venda. La jornada no va decebre i la plaça Joan Garcia-Nieto va estar a vessar de gent movent-se a ritme de jazz durant moltes hores.
La 8a edició del Fira Tapa Carxofa Prat ha posat, el cap de setmana de Sant Jordi, el punt final a les festes. Amb la col·laboració de l’AGT, a la plaça Blanes una desena de restauradors i restauradores han ofert fins a una vintena de preparacions diferents amb productes locals i han venut 7.403 tapes, una xifra que supera en un 23,05 per cent la de l’any passat. Aquesta festa gastronòmica i cultural s’ha estès durant tres dies, amb showcookings en què han participat 132 assistents, activitats infantils, música en directe i, per segon any consecutiu, un concurs internacional de pelar Carxofa Prat, en què van competir 21 persones. Val la pena destacar que una part del que es va recaptar amb la paella popular de diumenge es va destinar a l’ONG “Una cima, una sonrisa”.
A banda d’aquestes activitats, la Festa de la Carxofa ha servit com a paraigües durant aquest mes per a diverses propostes orientades a la promoció de la icònica hortalissa i al reconeixement dels productors i productores del Parc Agrari. Des de la projecció en preestrena del programa ‘La Sobretaula’ dedicat al Prat, que va tenir lloc al Cinema Capri en 24 de març, a les activitats dels centres cívic per aprendre en comunitat els secrets de la cuina carxofera, passant per la celebració del 10è aniversari del Mercat de Pagès.
dimecres, 24 abril, 2024 - 13:15
dilluns, 22 abril, 2024 - 18:00
dimarts, 26 març, 2024 - 17:00