dimecres, 4 desembre, 2024 - 19:30
Durant els mesos d'octubre i novembre, el Centre Cívic Palmira Domènech ha rebut un grup de científiques per acostar la neurociència a la ciutadania pratenca.
Les propostes van començar el dijous 17 d'octubre de la mà de la Danna Perlaza i l'Institut de Recerca de la Unitat de Memòria de l'Hospital Sant Pau, pioner a nivell internacional en la investigació de l'Alzheimer. En una xerrada organitzada conjuntament amb el programa Aula de Salut i Consum, la Danna ens va parlar sobre els últims descobriments quant a detecció de la malaltia i possibilitats de cura.
La proposta de literatura i ciència amb l'Aguas Rodríguez, de l'associació Tintablava i la Judith Sánchez, biomèdica especialitzada en comunicació científica, va analitzar els clàssics de la ciència-ficció "Els androides somien amb xais elèctrics" i "Dune" per saber què hi havia de realitat i de ficció a nivell purament científic. El programa va continuar amb la proposta "Fem un cat-fè: o com saber si el teu gat t'estima" vinculada al projecte "Els Meows Veïns", on vam parlar amb la Cristina Ortega, etòloga i veterinària aconseguint agrupar a un grup nombrós de persones interessades a saber una mica més dels cervells d'aquests animals.
Aquestes eren les qüestions que es plantejaven a la xerrada que més èxit de convocatòria va tenir, a càrrec de l'Ana Caruezo Carnero, biòloga i divulgadora científica especialitzada en salut integrativa amb perspectiva de gènere. Si no us vau poder apropar, la podeu veure sencera a l'enllaç de vídeo del final d'aquesta notícia i també podeu descarregar les recomanacions bibliogràfiques que va fer al voltant del tema.
Aquestes preguntes i moltes altres són les que va respondre l'Alba Ortega al Pregunta a una científica d'enguany acompanyada del professor de l'Estany de la Ricarda, Dani Borrull. La proposta va comptar amb la participació de quatre escoles i instituts de la ciutat que van preparar les seves preguntes per l'Alba. En total, tant d'escoles com de ciutadania en general van arribar un total de 25 preguntes que van ser respostes en una xerrada a la sala d'actes del centre cívic el 14 de novembre.
A la cloenda del divendres 29 de novembre a La Capsa, la doctoranda en neurociències Neus Galofré va respondre afirmativament a aquesta pregunta davant del mig centenar de persones que van omplir la sala de concerts per assistir a la xerrada sobre neurociència i música. Van parlar dels límits i el futur de les percepcions sensorials amb l'artista cyborg Manel de Aguas, qui després va oferir un tast de la seva proposta de música electrònica davant d'una barreja de públic amb representació d'un grupet de gent gran de la Palmira.
A més, cal destacar l'alta participació en les propostes familiars de ciència amb un total de 100 infants participants. Pel que fa a l'oferta formativa vinculada, 70 persones es van apuntar a tallers relacionats amb la neurociència i la gastronomia, la lectura i les arts visuals.
Com va dir el físic teòric Michio Kaku: «el coneixement és democràcia, empodera". El repte no era fàcil, però s'ha demostrat que la ciència interessa i que la divulgació científica és un bé pel que cal continuar lluitant.
Recomanacions de llibres. Xerrada Cervells masculins i femenins: mite o realitat? (pdf - 1908020 bytes)
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:00