Esteu aquí

La Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2022, en marxa

Pràctiques innovadores de creació que s'activen amb les comunitats del Prat

Primera trobada global d'artistes seleccionats per la Convocatòria Unzip'22

divendres, 14 octubre, 2022 - 12:00

Els projectes seleccionats de les diferents modalitats,  Fotografia i societat', 'Audiovisual comunitari', 'Música i territori', 'Art i educació',  'Exposició' i 'Projectes audiovisuals' van donar el tret de sortida als seus processos de treball al juliol i ara comencem a veure’n els resultats. Durant els mesos d’octubre i novembre els i les artistes proposen activitats diverses i porten a terme sessions de treball amb diferents comunitats amb el suport dels centres que impulsen cadascuna de les modalitats.  Les persones que participen en els processos de creació que plantegen aquests projectes son part fonamental per al seu desenvolupament i sovint esdevenen co-creadores. Grups de joves, dones, gent gran, entitats, professionals i persones curioses en general ajuden a conformar el sentit del treball artístic i aterren i contextualitzen els projectes de creació al Prat de Llobregat.

Set modalitats conviden a participar en diferents processos artístics i creatius

Fotografia i societat, ‘Cossos en escolta’

Les artistes Ida Barbati i  Valentina Gaia ens conviden a explorar diferents maneres d'expressar-se amb l'art des de la col·lectivitat, generant trobades que produeixen relacions i possibiliten l’activació de micropolítiques tot qüestionant les normes heteropatriarcals radicades actualment en la societat. "Cossos en escolta"  vol construir un espai comunitari inclusiu enfocat a la política corporal. Busca crear noves formes de col·laboració i d'expressió a través de la fotografia, el brodat i el moviment mitjançant tallers de creació. Proposen tres laboratoris: dansa creativa, retrat ètic i fotobrodat. Aquestes sessions són obertes, a partir del 3 d’octubre.

Art  al barri, ‘Museu de l’Extinció de l’Home Contemporani’

Dimarts 4 d'octubre a les 17 h, va arrencar el projecte de Natalia Perosa, Natasha Padilha i André Felipe. Una proposta que vol apropar la creació artística a joves de la ciutat que es posen en la pell d'arqueòlegs/es per construir un museu de l'any 3021 a partir de l'experimentació amb l'audiovisual, el teatre, l'arqueologia, l'escriptura i les seves experiències personals. 

Aquesta aventura creativa està dirigida a joves a partir de 14 anys, que tinguin ganes de crear un futur que serà la seva versió del passat. Els i les participants que ho vulguin podran intervenir al llarg de totes les trobades que s’organitzen o bé puntualment.

Audiovisual comunitari, ‘La pols que cau del cel’

El projecte de Cristopher Ruiz proposa a un grup eclèctic de persones elaborar una carta fílmica de manera grupal. Una carta que no espera resposta, com una mena de càpsula en el temps sota una mirada intergeneracional. Aquesta peça fílmica a mode de carta es genera a partir d'una recerca íntima i personal dels integrants del grup de treball per entendre quines són les seves/nostres veus, com mirem o com escoltem, i quin és el missatge.

Més enllà d’aquest peculiar sistema de correspondència resulta especialment interessant el dispositiu de filmació, una càmera Bolex H16 de 16mm, que marca ritmes d’escolta i observació lents en un món d’expectatives amb resposta immediata.

Música i territori, ‘Eres Basura’

El projecte Eres Basura impulsat per Lara Martínez activa dos processos principals de creació: el 8 d’octubre a les 10 h, a partir d’ una recollida d'escombraries al delta del Llobregat i a la platja del Prat que culmina a La Capsa amb una sessió de música experimental amb instruments elaborats amb els objectes de rebuig trobats durant la ruta. El 14 d’octubre a les 17.45 h convida a sessions de creació musical amb escombraries, taller de spoken word y ruido amb Pilar Talavera. Per a aquestes accions, l'artista col·labora amb amigues, conegudes i desconegudes, que aporten el seu bagatge a les diferents pràctiques ecologistes i sonores. Vine a formar part de El club del fracaso!

Art i educació, 'Un gegant a Unzip'

Joana Capella i Roc Domingo juntament amb L’Escola d’Arts Visuals del Prat. A través del projecte que explora el folklore i la creació de gegants de la ciutat busquen aprofundir en la realitat mediambiental de l’entorn del Prat per posar en relació discursos ecologistes amb les expressions populars i possibilitar altres imaginaris sobre el paisatge i la cultura heretada, més híbrids i mutants, queer, de colonials i ecofeministes. En aquests moments pensen en com crear un gegant (i el sentit de fer-ho) amb altres, a partir de sabers i discursos situats en el context.

Exposició, 'Bestiario del Delta'

També dintre de l'imaginari de ficció, Erico Pesin planteja la creació d'un bestiari fantàstic d'éssers que podrien habitar el delta del riu i altres espais peculiars del Prat de Llobregat. Amb la col·laboració d’altres artistes del Prat i persones vinculades a la ciutat, es recullen, expliquen i surten a la llum històries d’un Prat passat, present i futur.

Pesin va formar part del laboratori de creació Laika al Centre d’Art Torre Muntadas durant els mesos de maig i juny on va començar el procés artístic del projecte amb la creació d’éssers llegendaris i mítics a través d’un treball gairebé artesanal de fotografia amb cianotípia.

Projectes audiovisuals, 'De copas con la Tía Mame' i ' Cosas sin importancia'

Dos projectes audiovisuals molt personals en línies dierents. De copas con la Tía Mame prepara una websèrie amb capítols sobre temes d’actualitat liderats per Tía Mame presentadora drag que ha col·laborat en diferents ocasions amb equipaments i projectes culturals del Prat en la dinamització.

L’equip format per Francisco José Novo, José Domínguez, Albert Sobrino i Maite Pérez busca canviar narratives tot explotant el clixé de l'entrevista a figures expertes associat a l'alta cultura, en un to informal i irònic, alhora crític amb el model de consum audiovisual convencional.

Didac Rocho confia en esdeveniments a petita escala a Cosas sin importancia per conformar el seu projecte audiovisual. Habitualment més dedicat al còmic i la literatura, en aquesta ocasió, la seva rutina de treball implica sortir al carrer amb un telèfon mòbil i gravar, observar i connectar aspectes quotidians anodins seguint el ritme idiosincràtic de la ciutat. Té les seves fixacions; que diu que expliquen coses que des de la particularitat del Prat ens parlen d’aquest lloc concretíssim i alhora com qualsevol altre.

Les diferents propostes de creació culminaran en el festival Indisciplinats 

Els projectes presentaran part dels seus processos artístics en el marc del festival d’arts visuals i arts vives Indisciplinats que se celebra en aquesta segona edició del 21 al 27 de novembre.

Una oportunitat única de descobrir propostes de creació lliure i desbordant que eixampla el coneixement i l’experiència que tenim del nostre entorn i ens convida a observar, vivenciar i reflexionar de quina manera hi participem.
 
Segueix les xarxes d’Unzip Arts Visuals, La Capsa i L’Artesà per no perdre’t res del programa. 

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00

'Molta merda!', un nou espai d’iniciació i pràctica teatral al Ribera

El dimarts 28 de gener, a les 18 h, us convidem a la presentació d'aquest...

dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15

El ministeri de Cultura compra la Casa Gomis, a la finca de la Ricarda del Prat de Llobregat

"Una joia pel seu valor arquitectònic, però també natural, passarà així a ser...

divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15

Tornen les Sales d’Estudi en període d'exàmens

El servei complementa l’horari habitual de la biblioteca