divendres, 26 novembre, 2021 - 12:00
El passat 22 de novembre es va realitzar la xerrada “Les fosses comunes de la Guerra Civil: estat de la qüestió”. Jordi Ramos és arqueòleg i treballa com arqueòleg a l’empresa ATICS SL. Entre les intervencions arqueològiques en les que ha participat, destaquen les realitzades a la ciutat de Barcelona i als espais patrimonials de la Guerra Civil arreu de Catalunya. En els darrers anys ha treballat en diferents campanyes per a l’identificació i obertura de fosses, en especial al País Valencià i a Mallorca.
Jordi Ramos va fer un repàs sobre l’estat de les exhumacions realitzades a l’Estat espanyol. La primera intervenció científica a una fossa comuna de la repressió va ser l’any 2000 al municipi de Priaranza del Bierzo. Des de llavors s’han engegat més de 300 projectes, gràcies a iniciatives de la societat civil, historiadors, arqueòlegs i associacions memorialístiques que han treballat per recuperar les restes de les víctimes.
A Catalunya, des de l’any 2007, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya és l’organisme encarregat de la localització i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Malgrat la feina feta fins ara, tal i com apuntava l’ historiador Jordi Ramos, encara hi ha molta feina per fer.
La darrera activitat programada dins el cicle de xerrades, serà el dilluns 29 de novembre a les 19h. sobre Les dones i la repressió franquista. La xerrada anirà a càrrec de Marga Gómez, Joan Montblanc i Olga Duque. A l’inici de l’acte la companyia Cia Ella escenificarà alguns fragments de l’obra teatral Preses.
Podeu seguir totes les activitats del cicle i recuperar les xerrades realitzades al web de Memòria Històrica.
dimecres, 20 novembre, 2024 - 12:15
dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00
divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15