Esteu aquí
Les grans xifres de la depuradora
La depuradora del Baix Llobregat, que s'està construint al Prat al costat de la futura desembocadura del Llobregat, és una de les més grans d'Europa i una peça clau dins del sanejament de Catalunya. La depuradora compta amb una xarxa de col·lectors de nova construcció que fan un total de 18 quilòmetres de longitud.
divendres, 1 febrer, 2002 - 01:00
Aquesta infraestructura té la finalitat de conduir les aigües residuals dels nou municipis més importants de la zona oest i sud de l'àrea metropolitana de Barcelona, i posteriorment sotmetre- les a un sistema avançat de depuració biològica que farà possible la reducció en un 92% de la contaminació d'aquestes aigües.
Tota la planta, que una vegada finalitzada tractarà 420.000 m3 d'aigües residuals al dia, donarà servei a una població de més de dos milions d'habitants.
Dues branques de col·lectors Aquests col·lectors concentradors estan configurats en dues branques: d'una banda la del marge dret del riu Llobregat, que conduirà les aigües que actualment s'aboquen al riu a l'altura de Sant Boi de Llobregat i que recollirà també les aigües residuals provinents de Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat i part de Sant Boi de Llobregat. Pel que fa a la segona branca, es basa en el col·lector del carrer A de la Zona Franca de Barcelona, que portarà fins a la planta depuradora les aigües residuals provinents dels municipis de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i el 40% de les aigües residuals que produeix la pròpia ciutat de Barcelona. A través d'aquest últim col·lector arribaran aproximadament el 60% del total de les aigües que es tractaran a la depuradora del Baix Llobregat.
D'altra banda, cal afegir a aquest conjunt el col·lector d'aigües pluvials de l'Hospitalet, que està previst que entri en funcionament a finals d'aquest any 2002, millorarà el drenatge urbà d'aquesta ciutat i augmentarà la seguretat de la població davant de possibles inundacions provocades per fortes pluges. En darrer terme, també impedirà que les aigües desemboquin, com ara passa, en aigües del port de Barcelona. La llargada d'aquest col·lector és de 1.800 metres.
Tots els col·lectors són grans conductes amb una alçada que oscil·la entre els 1,5 i els 5 metres i una amplada d'entre 1,5 i 9 metres. Aquesta xarxa de col·lectors contribuirà, amb el seu funcionament, a la millora de l'estat del riu Llobregat en el seu últim tram.
Com la Baells i Sant Ponç El sistema de col·lectors de la depuradora del Baix Llobregat portarà fins a aquesta infraestructura un cabal de 150 hm3 d'aigua, un volum equivalent a la capacitat conjunta dels embassaments de la Baells i Sant Ponç, dada que ens dóna una idea de la seva envergadura. Aquestes aigües seran depurades en un 92 %, tot complint la normativa fixada per la Unió Europea.
Una vegada depurades, aquestes aigües seran dipositades a més de tres quilòmetres de la costa, mar endins, a través d'un emissari submarí. Aquest emissari és una gran canonada de 3,8 quilòmetres de llargada i un diàmetre total de 3 metres (2,4 metres d'amplada interior) que pot transportar un cabal d'aigua de 15 m3 per segon.
TOMÁS CAZURRA PÉREZ
DIRECTOR TÈCNIC DE LA DEPURADORA DEL BAIX LLOBREGAT