dimecres, 1 gener, 2003 - 01:00
Si voleu ser uns compradors respectuosos amb el medi ambient, seguiu els consells següents:
· Sortiu de casa sempre amb bosses (roba, paper, plàstic), cistell o carretó.
· Trieu productes amb pocs embalatges.
· Compreu productes ecològics i solidaris (la compra de productes com l'ivori, les fustes tropicals, les pells d'animals salvatges i els animals exòtics contribueix a fomentar el comerç il·legal, l'extinció d'animals i la desaparició de les selves tropicals).
· Eviteu utilitzar vegetals morts com a arbres de Nadal, no poseu molsa dins els pessebres.
· Compreu objectes duradors, amb garantia, reciclats i reciclables.
· Eviteu els desplaçaments en cotxe. Aneu a comprar a peu, en bici o en transport públic.
A continuació coneixerem millor alguns dels residus "típics" d'aquestes festes.
Ampolles de vidre
De què estan fetes?
A partir de substàncies minerals (sílice, carbonat de calci i sosa) que es barregen i es fonen a altes temperatures, amb un gran consum d' energia. Després, amb un motlle, se'ls dóna forma.
A on van?
Cal llençar-les al contenidor verd. Les ampolles de cava es poden reutilitzar entre 40 i 60 vegades, es renten i es tornen a omplir, així no cal fer-ne de noves.
Què se'n fa?
Van a l'empresa Daniel Rosas del Prat, on s'esmicolen i serveixen per fer vidre nou. Així s'estalvia matèria primera i molta energia. Les de cava es porten a l'empresa fabricant, que les torna a fer servir.
Paper de regal
El 25% en pes de les nostres deixalles és paper i cartró. Però durant aquestes festes aquesta xifra augmenta. Recordeu que el més important és el regal i no pas l'embolcall. És important utilitzar poc paper o, millor, reutilitzar papers antics.
De què està fet?
A partir de fusta o fibres vegetals i aigua es fa la pasta de paper i després s'hi afegeixen additius (coles, pigments...) per donar-li textura i color.
A on va?
Cal llençar-lo al contenidor de paper, el de color blau, on també podem llençar el cartró, plegat, de totes les joguines que ens duran els Reis.
Què se'n fa?
Es porta a la fàbrica Sarrió, on en fan paper reciclat afegint-hi una petita part de fibres vegetals. En aquest procés s'estalvia un 85 % d'aigua, un 65 % d'energia i una gran quantitat de fusta, respecte del que es gasta fent paper nou.
Taps de suro
Amb l'escorça de l'alzina surera. A Catalunya la trobem al Montseny, Montnegre, Gavarres i al costat de les Alberes. Els taps es fabriquen amb el suro de llei que no surt fins que l'arbre té més de 50 anys.
A on van?
Cal llençar-los al contenidor marró, el de la matèria orgànica. A casa, els llençarem a les escombraries orgàniques barrejant-los amb totes les deixalles del menjar, tovallons de paper, restes de plantes, ...
Què se'n fa?
El contingut del contenidor marró es porta a l'Ecoparc de la Zona Franca on s'utilitza per fer compost (adob) per a les plantes.
Els infants recullen ampolles de cava
El primer cap de setmana després de festes, l' 11 i 12 de gener, infants i joves de l'agrupament escolta Anton Vilà faran la recollida d'ampolles de cava. Recordeu-vos de deixar-les preparades a l'entrada de casa. En el cas que no passin per casa vostra, podeu trucar a la Laura (659860834).
dimarts, 22 abril, 2025 - 14:45
dimecres, 16 abril, 2025 - 10:45
dilluns, 14 abril, 2025 - 15:15