Esteu aquí

A què li dius casa? L’Institut Rosa Ribas Parellada treballa amb Xesca Salvà i Cris Celada

Al llarg del curs les dues artistes han desenvolupat un projecte creatiu amb l’alumnat de 1r i 3r de Secundària en el marc de Camins Vius

dimecres, 8 maig, 2024 - 10:00

A què li dius casa? I a què llar? Com eren les cases del Prat al s.XX? com s’hi vivia? Qui construïa les cases llavors? Per què hi ha tantes cases buides a les ciutats on vivim? Com sabem que una casa està habitada? Si l’habitatge és necessari , per què és un negoci i no un dret? Com sona la interperie? Com sona casa teva? Al llarg d’aquest curs 2023-2024 les artistas Xesca Salvà i Cris Celada han treballat amb l’alumnat de l’Institut Rosa Ribas Parellada en un nou projecte pensat especialment per a Secundària en el marc de Camins Vius. La proposta neix a partir de “Cases”, projecte original de Xesca Salvà, una reflexió sobre la memòria dels objectes, sobre l’espai com a edificació audible i sobre el so com a material per a una arquitectura sonora. Així, amb la col·laboració de l’artista Cris Celada, “Cases” esdevé també una exploració creativa a les aules sobre la memòria de les nostres llars i  dels fantasmes que habiten les cases. Una investigació sobre com són, com han estat i com podrien ser les cases a la nostra ciutat El Prat de Llobregat.

El procés creatiu va consistir en l’experimentació sonora amb l’alumnat de 1er de l’ESO i amb la construcció de maquetes amb 3er de l’ESO. A partir d’aquest treball, la recerca finalment focalitza el treball artístic en la Casa del Semàfor del Prat de Llobregat; la qual, després d’una visita a peu a la platja, amb sol i mosquits ha servit com a punt de partida i inspiració per la posada en escena final.

Els materials sonors es van crear a les diferents sessions amb les artistes i les alumnes, experimentant amb la técnica foley o fent entrevistes a vianants, materials que  combinats esdevenen l’espai sonor a la maqueta a escala creada també per l’alumnat. Un dispositiu que s’activa davant dels ulls de “l’espectador" a partir de l’experimentació i el joc dels joves i que es podrá veure a L’Artesà del 9 al 14 de maig juntament amb l’espectacle autònom “Cases” de Xesca Salvà.

Mª Rosa Sanahuja, directora de l’Institut Rosa Ribas Parellada explica així el procés:

Un cop més l’Institut Rosa Ribas Parellada ha desenvolupat conjuntament amb l’Artesà un projecte artístic; enguany versava sobre cases, la casa de cadascú i les cases de tots. A partir de la reflexió, els alumnes han dotat d’un significat diferent l’espai quotidià i l’han transformat en un concepte innovador.

Aquest procés creatiu ens capbussa en l’art, i cal deixar-lo entrar a doll dins les aules, perquè resulta de gran valor per a aprenents i docents, que s’intercanvien els rols constantment. Creiem fermament en la necessitat que l’alumne sigui protagonista de la seva formació i del seu creixement personal, també des de l’art, i l’esforç que ens hi ha de conduir ha de ser comú.

L’encaix necessari entre els dos mons, l’artístic i l’educatiu, amb pocs precedents i pocs exemples, no està exempt de dificultats. Les estructures organitzatives, els recursos, les metodologies, d’un i altre, no han estat pensats per trobar-se. És la nostra responsabilitat prendre consciència de la gran riquesa que neix d’aquest maridatge i fer-lo possible.

Un procés amb diferents ramificacions

En aquest procés va destacar també la col·laboració en aquest procés del grup de Pessebristes del Prat, en especial Roberto José, per posar en relació el seu treball amb els joves, explicant el procés creatiu i col·laboratiu del seu grup, posant en valor els avantatges de benestar emocional que suposa la pràctica artística. Dues generacions que mitjançant l’art, van compartir coneixements i emocions!

A més, en paral·lel a aquest procés a l’Institut Rosa Ribas Parellada, el grup de Pràctiques Escèniques de L’Escola d’Arts en Viu ha partit de la investigació de Xesca Salvà per desenvolupar el seu procés de recerca i amb l’acompanyament de l’artista Cris Celada, les art educadores Laura Tamayo i Marcos Vázquez, juntament amb l’alumnat ha creat el seu propi procés artístic que ha acabat en la creació d’un dispositiu artístic en forma de scape room que farà que familiars i companys siguin les protagonistes de la seva pròpia aventura el 14 de maig.

Camins Vius: QUAN JO DIC AMOR de Juan Miranda

Media Root

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00

Ignatius Farray i María Peláe, al desembre a L'Artesà

El còmic actuarà el 22 de desembre amb el seu show molt personal i la cantant...
Una de les múltiples imatges de "Propagación gráfica de un palomar"

divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15

Propagació gràfica d'un palomar

Projecte de Santiago Sepúlveda, guanyador de la Convocatòria /Unzip en la...