dimecres, 8 octubre, 2008 - 15:12
La gran reserva d'aigua dolça i potable que hi ha emmagatzemada a l'aqüífer profund del delta del Llobregat està amenaçada per un potent enemic: el mar.
L'excessiva extracció d'aigua de l'aqüífer profund, les escasses aportacions del riu i la pressió del mar provoquen la intrusió salina, és a dir, l'aigua salada penetra en aquesta gran bossa subterrània d'aigua dolça i la salinitza.
Per evitar-ho, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) construeix una barrera contra la intrusió salina, consistent en la injecció d'aigua dolça a pressió a l'aqüífer profund. Aquesta aigua, procedent de la depuradora del Baix Llobregat, actua de barrera contra l'aigua de mar i impedeix que es barregi amb la de l'aqüífer.
Set pous al Prat
Des del mes de març de 2007 funciona un tram de la barrera contra la intrusió salina, i ara s'està executant la segona fase, molt més gran que la primera i pressupostada en 8,7 milions d'euros.
Quan estigui acabada, d'aquí a sis mesos, s'injectaran a l'aqüífer profund un màxim de 15.000 metres cúbics d'aigua dolça al dia a través d'onze pous d'injecció, set dels quals estaran situats al llarg del carrer A de la Zona Franca i els altres quatre al llarg del camí de València, ja en el terme municipal del Prat.
Aquests pous d'injecció són unes llances o tubs d'onze centímetres de diàmetre que, en l'extrem inferior, tenen múltiples perforacions per on surt l'aigua a pressió (consulteu gràfic adjunt). Aquesta aigua penetra a l'aqüífer profund, a uns 60 o 70 metres de profunditat, i afavoreix la preservació del fràgil equilibri hídric del subsòl deltaic.
divendres, 13 desembre, 2024 - 14:30
dimecres, 11 desembre, 2024 - 14:30
dilluns, 9 desembre, 2024 - 14:15