Esteu aquí

S'estrena "103", un documental sobre l'experiència d'un pratenc ingressat a l'UCI amb covid

El treball, obra de David Airob i José Bautista, complementa l'exposició "Hores (tristes) de Prat"

Moment de la presentació del documental, amb Marta Casals, David Airob, Anna Vera i Fernando Domínguez.

divendres, 9 juliol, 2021 - 10:00

Ahir dijous es va estrenar a l'auditori del Cèntric el documental "103", de David Airob i José Bautista, sobre l'experiència del pratenc Fernando Domínguez, que el 13 de març de 2020 va ingressar l'Hospital de Bellvitge afectat per la covid. Va ser el primer pacient que va sortir amb vida de la Unitat de Cures Intensives d'aquest centre. Mai va veure les cares dels qui el van cuidar. El dia 1 d'abril va començar a escriure una carta.

Aquest documental és una activitat vinculada a l'exposició "Hores (tristes) de Prat", del fotoperiodista David Airob, que es pot visitar a la pl. Catalunya, davant del Cèntric Espai Cultural, fins al 3 d'octubre.

Passis del documental

El dilluns 12 de juliol es faran 4 passis del documental a l'auditori del Cèntric, a les 17, 18, 19 i 20 h. Cal reservar entrada prèviament.

El documental es basa en el relat que va escriure Fernando Domínguez en sortir de l’hospital, i posa cara als i les treballadores (des de les metgesses al personal de neteja passant per personal d’infermeria i assistent) que el van atendre. I mostra també la feina de l’UCI de Bellvitge durant la pandèmia, entrant-hi a fons.

La benvinguda a l’acte, que va comptar amb la presència de l’alcalde i de bona part del personal de l’Hospital de Bellvitge que apareix al documental, la va donar la tinent d’alcalde de Cultura, Pilar Eslava. Després de projectar el curt, hi va haver una conversa conduïda per la periodista pratenca Marta Casals, en la qual van participar l’autor del curt, el protagonista, i una de les infermeres de l’UCI que hi apareixen, Anna Vera.

Durant la xerrada, Fernando Domínguez va aprofitar, en arrencar, per “tornar a agrair”, emocionat,, la tasca del personal sanitari que el va estar cuidant durant la seva estada a l'hospital. També va recordar la “por”, inclús el “terror” que va sentir durant la malaltia. I Airob va explicar el repte que suposa reflectir en la seva obra aquesta vivència “des del respecte”.

La sanitària va relatar l’alegria que va sentir l’equip quan van constatar que en Fernando se’n sortia, després de veure tants pacients que no ho feien, pacients joves que venien desperts i anaven morint...

Airob, que també va reflexionar sobre la dificultat que ha tingut la premsa gràfica per deixar constància d’alguns dels moments més complicats de la pandèmia, perquè accedir a hospitals, per exemple, no ha estat gens fàcil, va remarcar que creu que "a tota petita hisòria hi ha la gran historia".

La infermera Anna Vera va acabar recordant que "la sanitat pública s’ha de defensar" i en David Airob va anunciar que aquell mateix dijous els havien comunicat que el curt ha estat seleccionat per al Festival de cine de Lugo, amb el qual ja és el quart festival per al qual està seleccionat.

David Airob i Fernando Domínguez, durant l'estrena del documental.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00

Ignatius Farray i María Peláe, al desembre a L'Artesà

El còmic actuarà el 22 de desembre amb el seu show molt personal i la cantant...
Una de les múltiples imatges de "Propagación gráfica de un palomar"

divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15

Propagació gràfica d'un palomar

Projecte de Santiago Sepúlveda, guanyador de la Convocatòria /Unzip en la...