divendres, 3 juny, 2022 - 11:45
El passat dimarts la sala d'actes del centre es va omplir amb més de 50 persones interessades a assistir a la darrera activitat del Cicle d'història del Prat, organitzada per l'Arxiu Municipal del Prat amb la col·laboració del Centre Cívic Palmira Domènech i Amics d’El Prat.
Aquesta darrera proposta va ser complementària a l'exposició El Prat, una mirada arqueològica.
Amb el leitmotiv de la cuina de l'Hostal de Prat, la Juana María Huélamo, va fer un recorregut per la cuina, l'alimentació, les fonts del coneixement, estris, anècdotes, ambients, aliments i espais en un període històric comprès entre el segle XVI i el XVIII.
Segons les fonts documentals, l'Hostal del Prat va començar a funcionar l'any 1580 i va estar en actiu durant quasi tres segles. Amb l'ajut dels documents escrits: inventaris, contractes d'arrendament o edictes de preus, es van considerar els aliments que hipotèticament arribarien a l'hostal i com seria la seva cuina.
Es va parlar dels aliments i plats que es podrien consumir a la seva taula o vendre a la botiga: olla, platillos (a vegades aprofitant la carn de l'olla), pollastre (ja s'esmenta al segle XVIII el pollastre del Prat com certament especial), moltó, botifarra, pesca salada (bacallà, tonyina, congre..) i fresca, cansalada, espècies, pa blanc o de mestall, llegums, fideus, arròs, fruites com les maduixes (a primers de maig, de bosc i de jardí), cireres, breves, peres de Sant Joan, gordes del bon cristià, camosines, préssecs, raïm, melons per sant Jaume, taronges, compotes, confitures o fruits secs, que van ser les delícies dels anglesos quan s'exportaven. També es va parlar de la venda de neu a l'hostal i de com amb aquesta neu es podrien haver servit sorbets i escumes de sabors, tan de moda en aquell segle.
Com un apartat especial, es va considerar la literatura gastronòmica del moment escrita per dones, i de les seves aportacions a la cuina i la seva història, com va ser el cas de Maria Rosa Calvillo de Teruel, una dona andalusa que al voltant de 1740, va apuntar en un quadern les seves receptes (Llibre d'apuntacions de guisats i dolços), convertint-se en la primera autora gastronòmica a les nostres contrades.
Finalment, la xerrada va concloure amb la preparació d'una conserva de fonoll marí i la degustació d'una alosa ben fresca (aigua aromatitzada amb espècies i endolcida amb mel), que va acompanyar dues crostades o pastissos de carn, preparats per grups de cuina del Centre Cívic Palmira Domènech, i que podrien haver estat servits a la mateixa taverna de l'hostal.
Poca cosa fa falta per engrescar els grups de cuina comunitària de la Palmira. En aquest cas, el mateix dimarts a la tarda, participants del Canal Receptes i del taller La cuina d'ahir i d'avui, es van voler animar a cuinar dues receptes obtingudes del llibre "Nou art de cuina: tret de l'escola de l'experiència econòmica" (1745, Raimundo Gómez del Val. Fra Juan Altamiras), que després van oferir per tastar als assistents a la xerrada.
Les receptes cuinades van ser crostada/pastís de xai, pollastre i carxofes i crostada/pastís de xai i salsitxa amb all i pinyons. Des del dimarts, el centre disposa de còpies d'aquestes receptes per totes aquelles persones interessades a experimentar amb la gastronomia del segle XVIII. Si prefereixes descarregar-les, ho pots fer a l'enllaç que trobaràs a la part baixa de la notícia.
Pastís de xai, pollastre i carxofes i crostada de xai i salsitxa amb all i pinyons (pdf - 106400 bytes)
dimecres, 20 novembre, 2024 - 12:15
dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00
divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15