dilluns, 27 gener, 2020 - 13:15
La pólvora té l’origen a la Xina i va ser introduïda a l’Occident pels països àrabs. Les societats feudals del Mediterrani van aprofitar la pólvora amb finalitats militars, lligada a l’aparició de les armes de foc.
L’aplicació de la pólvora en el camp militar va canviar el nostre món. L’ús de la pólvora i de les noves armes va transformarl’ urbanisme i la construcció, va fer adaptar els dissenys de les fortificacions, varen aparèixer els primers baluards, i a poc a poc va anar agafant força la figura de l’enginyer, que va revolucionar el disseny arquitectònic.
A Catalunya, els enginyers es van agrupar a la Reial i Militar Acadèmia de Matemàtiques de Barcelona, on rebien lliçons d’aritmètica, geometria, estàtica i maquinària, artilleria, hidrostàtica i arquitectura civil i militar, entre altres. Els enginyers Vauban o Cermeño van tenir força presència a casa nostra; l’un a la Catalunya nord, amb el disseny i construcció de totes les fortificacions de frontera, l’altre amb edificacions tant espectaculars com la Fortificació de Sant Ferran, a Figueres.
Els enginyers també van dissenyar ponts com el desaparegut de Molins de Rei, viaductes impressionants com el del Lledoner, a Cervelló, barris sencers com la Barceloneta de Barcelona, reformes de ports i de camins, construccions d’esglésies i de teatres, obres hidràuliques...
“Temps de pólvora” és una revisió del patrimoni arquitectònic i monumental que va transformar el nostre país des del segle XVI al XIX. L’exposició es podrà visitar fins el 21 de març.
dimecres, 27 novembre, 2024 - 12:30
dimecres, 27 novembre, 2024 - 10:00
dilluns, 25 novembre, 2024 - 17:00