Projecte en xarxa La Ciència del Vol (curs 20-21)
Els projectes en xarxa són processos col·laboratius entre diversos centres educatius, equipaments culturals i entitats. Es participa des de la corresponsabilitat i la implicació, tant en el disseny del projecte, com en la seva coordinació i desenvolupament. Són una eina per afavorir la intersecció entre educació i cultura des d’una persperctiva comunitària i a escala de ciutat.
La Ciència del Vol és un projecte en xarxa de ciutat que vol impulsar l’aprenentatge de la ciència des de la seva metodologia de treball a partir d’una mirada integradora de la temàtica del vol. Dirigit a l’alumnat de primària, les seves famílies i a la ciutadania del Prat en general, el projecte que aquest curs s’implementa per primera vegada, s’ha dissenyat entre tots els agents participants a l’entorn d’aprenentatge de coordinació del projecte. Aquest grup de treball, nascut del laboratori de l’àmbit científic, tècnic i digital realitzat el curs 2017-18, ha comptat durant l’any 2020 amb sessions formatives i acompanyament personalitzat per treballar la didàctica de la ciència a l’aula i dissenyar les diferents accions d'aquest projecte en xarxa de ciutat.
El projecte d'aquest curs 2020-2021 té dues vessants: per una banda els centres educatius desenvolupen un projecte intern amb el seu alumnat per treballar el mètode científic a partir de la temàtica del vol; per l’altra el Centre Cívic Palmira Domènech, com a centre cultural de referencia en cultura científica de la ciutat, impulsa una proposta de reflexió col·lectiva amb el territori i la comunitat educativa per imaginar el futur del territori partint de possibles solucions a problemàtiques actuals amb el vol com a fil conductor.
Treball en xarxa
Formen part del projecte les escoles Charles Darwin, Bernat Metge, El Parc i Galileo Galilei, l'Institut Baldiri Guilera, el Centre Cívic Palmira Domènech, la Biblioteca Antonio Martín i el Centre de Recursos Pedagògics del Prat. Aquest curs també es compta amb l’assessorament i acompanyament expert de la Cooperativa NUSOS, activitats científiques i culturals.
- Espais de coordinació
En el marc de l’entorn d’aprenentatge de coordinació del projecte es dissenyen i es coordinen les accions en xarxa i la comunicació del projecte i alhora s’intercanvien coneixements i reflexions sobre la implementació del mètode científic a l'aula i amb la ciutadania.
- Accions en xarxa
Les activitats destinades a reforçar la relació i cooperació entre tots els agents participants es decidiran i dissenyaran conjuntament al llarg del curs en l’entorn d’aprenentatge.