Esteu aquí

Continua Diàlegs cicle de pensament contemporani

Tres eixos temàtics coordinats per Albert Lladó, Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i Rosa Ribas

centric_dialegs_eduald

dijous, 14 abril, 2022 - 18:30

El cèntric continua amb el cicle de xerrades i reflexions durant els mesos d’abril i maig. En el cicle Diàlegs s’aborden  les principals preocupacions del món contemporani des de tres eixos temàtics. El pensament  i debat, la reflexió crítica i política i la literatura perifèrica, línies que coordinen respectivament Albert LladóRubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i Rosa Ribas.

Les sessions d’abril i maig

A l’abril  des de l’eix “Quatre mirades des de la perifèria”  Rosa Ribas conversarà primerament amb l’escriptor de novel·la negra Toni Hill aborda temes  com la immigració, el suïcidi, l'extraradi, l'amistat i les relacions socials.  Descobrirem a través del seu últim treball altres perifèries, la dels barris residencials i exclusius. El mes de  maig  seguirem  amb el periodista i escriptor Xesús Fraga amb el que reflexionarem  del que significa marxar i retornar, del viure i del fet de sobreviure fora a partir del seu llibre de no ficció  Virtudes (y misteriós), amb el que l’any 2020 va guanyar el Premio Nacional de Narrativa.

Des de l’eix “Mentre  s’acaba un món i neix un altre” Rubén Martínez convidarà a  Jaime Palomera, Doctor en Antropologia i membre de La Hidra Cooperativa, on coordina projectes de recerca europeus centrats en l’habitatge. En aquesta sessió dialogaran de com l'habitatge i, en particular, el mercat immobiliari, han funcionat de manera oposada al dret a la ciutat i compartiran també les mesures necessàries per canviar aquesta realitat. 

La proposta d’Albert Lladó per “Debats / pensament” a l’abril  Sira Abenoza convidarà a impulsar el diàleg socràtic com a eina d’inclusió i promoció de la justícia. Ella és directora de La Casa dels Clàssics, vinculada a la Col·lecció Bernat Metge, i responsable de l’Institute for Socratic Dialogue. El seu treball es pot veure reflectit en pel·lícules com Filosofia a la presó (Premi Seminci al Millor Documental, 2015).  Miquel Seguró investigador de la Càtedra Ethos i professor de Filosofia,  serà el darrer convidat  del cicle amb el  qual explorarem,  per una banda, la realitat existencial de la vulnerabilitat (el pathos), i, per l’altra, a integrar-la com a compromís ètic i polític de la vida (l’ethos).

 

Reflexions de febrer i març  

El professor de filosofia Joan-Carles Mèlich va plantejar com mantenir el coratge en un món cada vegada més fràgil i com superar les cruïlles que anem trobant  “El coratge és atrevir-te a pensar i habitar el món que ens ha tocat viure, el temps precari, viure el sense sentit”. D’altra banda, també va assenyalar la diferència entre auto ajuda i filosofia, la primera enfocada a la resposta, mentre que la segona està enfocada  a la pregunta, provisional i incerta.

El mes de març pel vessant literari l’escriptora i periodista Anna Ballbona va explicar que a la seva novel·la No soc aquí  “Volia fer ressonar la perifèria, convertir- la en literatura i universalitzar-la. Crear un lloc que fos universal, per aquesta raó no identifico  quin lloc és del que es parla” i revela com defineix els personatges  a través de la manera en què s’expressen,  amb els silencis o les dificultats de parlar del que els hi passa “la manera com ens expliquem,  també ens fa”.

Més d’una trentena de persones va escoltar al  filòsof i periodista cultural Eudald Espluga  afirmant que la fatiga de l’exercici físic ens buida, però la del món digital ens satura “l’esgotament en tots els àmbits de l‘existència que fa que ens veiem incapacitats de prendre la més mínima decisió. Bloquejats per un cansament constant de l’autoexplotació de vigilar gairebé tot per portar autocontrol i optimitzar-nos biològicament en tots els aspectes amb la finalitat de rendir millor.” 

A principis d’abril Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i l’antopòleg social Emilio Santiago Muiño van exposar perquè hi ha un encreuament entre les crisis immobiliària, de salut pública, financira, energètica, manques de subministraments. Plantegen idees de com serà el nou món amb premisses del New Deal com la de transformar la manera en què les nostres societats es relacionen,  entre els seus membres i,  per tant, amb la naturalesa. Amb dos objectius, la redistribució de riquesa i un guany de protagonisme econòmic de l'estat, tot això en el marc d'una nova era fiscal verda i progressiva”.

Alguna d'aquestes sessions han quedat enregistrades i es poden escoltar els àudios aquí. 

Tota la informació del cicle a elprat.cat/dialegs.

 

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 27 gener, 2025 - 11:00

Nova temporada d'espectacles familiars al Centre Cívic Jardins de la Pau

Un trimestre de teatre i activitats per a infants i famílies amb propostes...

dilluns, 27 gener, 2025 - 11:00

Nova temporada d'espectacles familiars al Centre Cívic Jardins de la Pau

Un trimestre de teatre i activitats per a infants i famílies amb propostes...

dimecres, 22 gener, 2025 - 10:00

Nova edició del projecte d'Orquestra Simfònica

L'Escola d'Arts en Viu potencia la pràctica orquestral per al seu alumnat