dilluns, 30 maig, 2022 - 10:00
Des del mes de febrer fins a finals d’abril s’han realitzat al Cèntric quatre sessions al voltant de la història del Prat amb molt bona resposta de públic. La proposta ha tingut com objectiu oferir un recorregut pels inicis de la història del Prat, des de la formació del territori, la creació del delta i la seva evolució, fins al s. XVIII, quan es comença a consolidar el que serà el nucli urbà.
El punt de partida de les sessions ha estat l’arqueologia i les diferents intervencions que s’han anat duent a terme en els darrers anys.
La primera sessió del cicle ha estat La història d'un paisatge deltaic pratenc: l'aparcament de l'avinguda de la Verge de Montserrat, a càrrec de l'arqueòleg Santi Riera (Universitat de Barcelona) i el geòleg Ramon Julià (CSIC). Aquests investigadors han dut a terme l'estudi dels sediments deltaics que es van poder observar durant la construcció dels aparcaments de l'avinguda de la Verge de Montserrat l'any 2018. S'hi va poder reconèixer l'existència de nivells de platja sota l'actual avinguda ara fa uns mil cinc-cents anys i el pas d'un braç de riu per sota del carrer de Jaume Casanovas en fa uns mil dos-cents. L'estudi del pol·len contingut en els sediments ha permès veure com l'ocupació humana del Delta en època medieval es va produir guanyant progressivament terres per al conreu i les pastures al que fins llavors era un medi encara poc transformat.
La segona sessió va anar a càrrec de l’arqueòleg Jordi Gibert, que ha estat el comissari de l’exposició El Prat, una mirada arqueològica, Gibert va fer un recorregut històric sobre l’ocupació del territori. Les primeres notícies escrites sobre la presència humana a aquesta part del Delta són del segle X. La part central del que serà l’actual Prat va quedar dividida, seguint la llera del riu, entre Provençana i Sant Boi. Els pagesos, sota el domini dels senyors, es van anar establint a les terres que guanyaven al Delta i als segles XIV i XV.
La recent intervenció al carrer Ignasi Iglesias va fer aparèixer les restes del Mas Gual. Era una finca molt extensa que al llarg dels anys es va anar parcel·lant i originant la creació de bona part del nucli urbà. De fet , una de les parcel·les es va convertir en la carnisseria que tenia un corral propi.
Una altra extensa propietat que s’estenia pel districte de la Ribera era la masia de Can Peixo.
En una sessió monogràfica s’ha explicat la intervenció arqueològica a l’antiga rectoria i la informació que se n’ha obtingut així com la història del conjunt parroquial.
Josep Ferret i Felip Neri Gordi, d'Amics d'el Prat, han estat els encarregats de la darrera sessió de les realitzades al Cèntric. L'arquitectura, l'art i la història de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau han estat els protagonistes i s'ha fet una visió detallada dels principals elements arquitectònics i artístics de l'antic temple de Sant Pere i Sant Pau.
Darrera sessió
La darrera de les sessions del cicle La cuina de l’hostal tindrà lloc el proper 31 de maig a les 19 h. al Centre Cívic Palmira Domènech. El primer hostal del Prat va sorgir, inicialment, de la necessitat d'hostatjar i alimentar els paletes que treballaven en la construcció del temple. Al peu del camí ral, tenia com a clients els viatgers i ramaders de pas cap a Barcelona que feien servir la barca.
L’acte anirà a càrrec de Kuanum, empresa dedicada a la divulgació històrica a través dels sentits i estudis sobre l’alimentació que permeten reconstruir les sensacions dels nostres avantpassats.
dimecres, 15 gener, 2025 - 15:00
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15