divendres, 3 febrer, 2023 - 13:45
Energia del Prat, la comunitat ciutadana d’energia de la ciutat, ja és una realitat. La seva constitució oficial s’ha materialitzat avui, en un acte a l’escola Charles Darwin, en el qual han participat l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, així com representants del teixit empresarial i ciutadà i l’associació d’usuaris que la formen. Qui tingui interès en seguir els passos que farà a partir d'ara la comunitat local d'energia, es pot apuntar a aquest butlletí.
La comunitat neix amb la voluntat de ser una de les més grans i importants de l’Estat i està liderada per l’Ajuntament del Prat, de la mà d’entitats, PIME i persones a títol individual. Com a soci i sòcies, s’han adherit una desena de PIMES i treballadors autònoms de la ciutat així com destacades entitats arrelades des de fa molts anys a la ciutat, com ara Fundesplai o la Cooperativa Obrera de Viviendas.
Entre tots, la comunitat s’ha constituït amb un capital de 300.000 euros: 120.000 aportats directament pel teixit econòmic i social de la ciutat i 180.000 aportat per l’Ajuntament del Prat (120.000 €, amb participacions de titularitat municipal i 60.000 €, cedit a l’associació d’usuaris).
“Aquest projecte no és més que el mirall del que és el Prat, del nostre model de ciutat construït amb la participació de tothom i amb mirada estratègica sobre el nostre lloc al món”, ha destacat després de la signatura l’alcalde, Lluís Mijoler, que també ha recordat que el govern municipal va començar a treballar ja el 2019 per tirar endavant aquest projecte “no només per una qüestió de necessitat davant de la crisi climàtica en què ens trobem, sinó perquè és una oportunitat, de negoci, i també per a totes les persones que podran veure com es veu reduïda la seva factura de la llum, i per a les empreses de la ciutat que seran molt més competitives d’ara en endavant”. L’alcalde ha apuntat que, per arribar a la constitució, s’han hagut de superar molts entrebancs i que encara se n’hauran de superar més, però s’ha mostrat confiat que se superaran i ha conclòs que “avui posem les bases del futur i ho fem com ho sabem fer, col·lectivament, en una escola”.
En l’acte ha intervingut també en Raul Gómez en nom de l’associació ciutadana que ostenta un 20% de les participacions de l’Energia del Prat, que ha destacat que “volem empoderar-nos des punt de vista energètic i comunitari, volem prendre les nostres decisions sentint ara més que mai que el Prat és el nostre lloc al món. Posem en marxa un motor de canvi que ens permetrà dinamitzar i motivar la ciutadania”, ha conclòs.
En nom del teixit empresarial, Mar Molero de l’empresa local Lluch Essence ha destacat que “aquest projecte està completament alineat amb els nostres compromisos com el desenvolupament sostenible i la transició energètica”. Pel que fa a les entitats, Antonio Pedrero, president de la Cooperativa Obrera de Viviendas, ha destacat les similituds de l’Energia del Prat amb els principis que regeixen l’economia social i cooperativa per explicar perquè “des de la COV no hem dubtat un instant a sumar-nos en aquest projecte i col·laborar al màxim dins de les nostres possibilitats en el desenvolupament progressiu d’aquesta empresa”. I Pep Gassó, president de Fundesplai, ha afegit per la seva banda que “no es tracta de fer discursos, sinó de crear les condicions perquè veïns, ciutadans, empreses, fundacions i associacions i cooperatives i el propi Ajuntament construïm junts i juntes un projectes”. “Ens queda molta feina per fer, i esperem estar a l’alçada i amb la intel·ligència, la capacitat, la passió i el compromís de tots siguem capaços de tirar endavant aquest repte, que és lluitar contra els oligopolis al món de l’energia que tant de mal estan fent a la societat”, ha conclòs.
Els i les representants del món institucional, empresaria, ciutadà i cívic que impulsen l’Energia del Prat han fet aquests parlaments al pati de l’escola Charles Darwin després de rebre la benvinguda de la directora del centre, Vanessa Rubio, que ha destacat que “l’ens que es constitueix avui té en el seu ADN algun gent de la comunitat educativa de la nostra escola: la mirada en clau de sostenibilitat, pensar en global i actuar en local, i la participació proactiva de tots els agents”.
L’escola Charles Darwin, embrió de la comunitat energètica
L’acte s’ha celebrat en aquest centre educatiu atès que ja que ha estat un punt estratègic del projecte. Des de l’any 2021, l’equip directiu, i de forma conjunta amb les famílies, ha aprofitat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l’edifici per treballar en paral·lel amb les famílies i l’espai de referència de transició energètica de la ciutat, la Casa de l’Energia, per promoure pràctiques d’estalvi i eficiència energètica a través de tallers i formacions especialitzades a la comunitat educativa.
Serveis per proveir d’energia neta, social i local a la ciutadania i empreses
Un cop s’ha dut a terme l’acte de constitució de l’empresa, l’entitat concursarà a la línia d’ajudes convocada per IDAE “CE Implementa”, que facilita l’accés a ajudes per a la instal·lació de fonts d’energia renovables, desplegament de programes de gestió de la demanda d’energia així com estratègies concretes d’estalvi i eficiència energètica per a llars, comerços i empreses.
Paral·lelament, Energia del Prat treballarà per començar oferir serveis energètics que tenen com a objectiu democratitzar l’accés als subministraments bàsics de les llars i empreses del Prat i que s’aniran desplegant paulatinament.
L’oferta de serveis de la comunitat consistirà, en el futur, a rebre energia fotovoltaica produïda, de moment, a les teulades d’edificis municipals gràcies a l’autoconsum compartit. A més a més, també es podrà instal·lar plaques fotovoltaiques en cobertes disponibles o la promoció de canvis de calderes de gas per equips d’aerotèrmia, una tecnologia més sostenible.
dimarts, 24 desembre, 2024 - 08:30
divendres, 13 desembre, 2024 - 14:30
dimecres, 11 desembre, 2024 - 14:30