Esteu aquí

Els Diàlegs del Cèntric arriben a la seva tercera edició

De novembre a març, una nova cita amb aquest cicle de pensament contemporani, que enguany reflexionarà sobre el concepte de “la mentida”

dialegs_centric_2023-2024

divendres, 27 octubre, 2023 - 08:00

El cicle Diàlegs que organitza el Cèntric Espai Cultural arriba a la seva tercera edició, consolidant-se com un espai de reflexió conjunta on compartir diferents visions de la realitat que ens envolta i cercar plegats i plegades noves perspectives de futur. El cicle respon a la necessitat de posar sobre la taula els grans reptes i preguntes del present, des d’una mirada contemporània. 

En aquesta nova edició, els Diàlegs reflexionaran al voltant del concepte de “la mentida” en la societat actual. Ara més que mai, la idea d’allò que entenem com a “veritat” està en crisi.  En el món contemporani, la qüestionabilitat d’aquest concepte s’erigeix com un mal sistèmic que, de manera trasversal, afecta totes les àrees del coneixement i les relacions humanes. Davant d’aquest panorama complex, ens calen eines per fer front al repte que planteja aquesta crisi de confiança, que deixa al descobert les nostres vulnerabilitats i febleses. Com ens afecta el recel generalitzat en la construcció del nostre pensament individual i col·lectiu? Com rebre amb cautela l’allau d’informacions i missatges que condicionen el nostre dia a dia?

Entre els mesos de novembre i març, i de la mà de noves veus, el cicle reflexionarà al voltant d’aquest concepte de “la mentida” en la societat en què vivim, en un diàleg obert i crític on el públic també hi podrà intervenir com agent actiu del debat. Seguint la mateixa dinàmica de les edicions anteriors, els Diàlegs s’estructuren en tres eixos temàtics. Albert LladóRubén Martínez (IDRA) i Rosa Ribas tornen a assumir la coordinació del cicle, que posarà el focus en els dilemes des de la filosofia, l’activisme i la literatura.

Sota la premissa El contrari de la veritat és la mentida?Albert Lladó ens convidarà a reflexionar en clau filosòfica sobre què es la veritat i en què podem creure quan tot sembla increïble. L’eix coordinat per Rubén Martínez porta per títol Ideologia. Què no sabem que sabem?, en el qual, des de l’òptica de l’activisme, indagarà sobre algunes ideologies que reprodueixen concepcions del món i dels nostres cossos que estan en plena disputa. I de la mà de Rosa Ribas ens aproximarem a la idea de que La ficció no és el contrari de la mentida, analitzant quina és la relació entre la veritat i la literatura de no ficció.

Primeres sessions

L’escriptor, assagista i professor Albert Chillón obrirà el cicle el proper 7 de novembre, en una conversa al voltant de la paraula facticia, on desgranarà des de l’òptica més filosòfica quines trampes amaga la retòrica de l’objectivitat. El 21 de novembre serà el torn de l'economista i estadista José Manuel Naredo, qui estrenarà l’eix activista analitzant com s'ha anat construint la ideologia econòmica antiecològica. I en l’àmbit de la literatura, el 28 de novembre l’escriptor Carlos Zanón parlarà sobre la “veritat” de la literatura, o sobre com la ficció esdevé territori de llibertat per l’autor.

Tota la informació del cicle a elprat.cat/dialegs.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 9 juliol, 2024 - 17:00

Segona edició del cicle de debats "SoPerifèric"

El passat 5 de juny vam parlar sobre sons migrants i pluralitat mà de Pigeon...

dimarts, 9 juliol, 2024 - 12:30

3.500 infants i joves participen en casals i colònies d’estiu al Prat

El dia 25 de juny van començar els casals i colònies d’estiu per a infants i joves del Prat, amb una àmplia oferta...

divendres, 5 juliol, 2024 - 12:00

L'Orquestra de barri surt del Ribera durant l'estiu

El grup de música comunitari ha compartit el seu talent a la residència...