Esteu aquí

Robant espai a la paret d'un home ric

Una exposició d’art conceptual passada per la taula de planxar

Imatge de l'artista Auri Alós intervenint una peça de l'exposició Robant espai a la paret d'un home ric

divendres, 17 novembre, 2023 - 11:45

‘Robant espai a la paret d'un home ric’, és el títol amb el qual l'artista local Auri Alós (Susana Alonso) ha batejat la seva exposició. Un títol que és per si mateix una primera provocació però també una invitació. Aquest projecte ha estat seleccionat a la modalitat Exposició de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2023.

Auri Alós es presenta com una artista conceptual disposada a subvertir els codis de l'art contemporani amb els que ha crescut. Uns codis canònics de perspectiva burgesa, blanca i masculina. La seva obra és una forta invitació a experimentar l’art que ha estat exclòs, negat i invisibilitat dintre de les institucions culturals.

Així, a través d'aquest projecte i la seva experiència com a artista emergent, proposa els seus objectes i imatges com a eines pedagògiques per fer-nos partícips del seu procés d'aprenentatge, de les seves preguntes i de les seves reflexions.

Tallant les escorces de la institució


La finestra des d'on s'entra al món de "Robant espai a la paret d'un home ric" és la de l’humor subversiu, que agafa la imatge de la institució cultural i la figura de geni creador com a eix de crítica i qüestionament.
L'artista presenta una sèrie de peces que funcionen com a resposta però també com a activadores de preguntes. Ens trobem, per exemple, davant d'un full de sala escrit en castellà, català, anglès i un visible idioma inventat a partir de figures geomètriques i jeroglífics. Però perquè un idioma inventat? Hi ha un llenguatge institucional que potser sona igual d’estrany o il·legible? Un idioma global el qual La Institució considera seu? I qui és La Institució? I com n’és d’accessible?

Si continuem canviant la lent de les preguntes i de les respostes irreverents, què veiem quan ens endinsem dintre d'un centre d'art, un museu o una galeria? Auri Alós proposa deixar al descobert l'evidència i exposar sense maquillatge les entranyes d’un centre d’art: mostrar els arxius i catàlegs que un dia van ser publicacions imprescindibles i que ara només sobreviuen sota una capa de pols; no tot el que es veu, brilla a les sales d'exposicions.

10 accions per repensar l'exposició i el seu imaginari

Durant les deu setmanes que l'exposició romandrà oberta, l'artista ens convida a revisitar i redescobrir l'espai i la proposta expositiva a través de deu accions performatives. Tothom que vulgui passar per 'Robant espai a la paret d'un home ric', està convidat a seguir (o no) les instruccions que canvien setmanalment a la sala per seguir aprofundint en els temes que obre l’exposició, des del cos i des del pensar, fent.

D’aquesta manera, connectada i situada en un context concret, ens introduïm en les grans preguntes de la història de l'art: quin és el valor d'una peça o acció artística? Quina és la nostra forma d’aproximar-nos als entorns ja legitimats com a artístics? Alós a la seva exposició, vol posar la llavor dins dels visitants a través d’aquestes preguntes com a punt de partida, per acabar propiciant un esperit crític que qüestioni fets tan arrelats en el públic consumidor d’art com en els mateixos artistes contemporanis. Fets com repetir patrons i normes sense posar en qüestió com ens interpel·len o ens fan sentir o fins i tot perpetuar pedagogies artístiques que fa temps que van deixar de tenir sentit.

'Robant espai a la paret d'un home ric', s'inaugura dissabte 18 de novembre a les 12.30 h al Centre d'Art Torre Muntadas, en el marc d'Indisciplinats, un festival de propostes escèniques, visuals, performatives i comunitàries que ocuparan els centres cívics de la ciutat, l'Escola d'Arts Visuals del Prat, L'Artesà i La Capsa del 15 al 19 de novembre per gaudir de la creació artística contemporània.

 

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 24 juliol, 2024 - 14:45

La 21a Trobada de Dones del Prat ja té data i hora

Inscripcions obertes

divendres, 19 juliol, 2024 - 18:00

Dispositiu de Cançó Protesta Experimental: proposta seleccionada a la modalitat Música i Territori de la Convocatòria /Unzip 2024!

Ivó Valdivielso i Òscar Martínex ens proposen la creació popular i la...

divendres, 19 juliol, 2024 - 10:15

Comença el compte enrere per a la Festa Major 2024!

Del 27 al 30 de setembre, celebrem la festa més xamosa i més galana