dimecres, 17 abril, 2024 - 11:30
Connexions és un projecte impulsat i coordinat pel Cèntric Espai Cultural dins el marc del programa Interseccions, en el qual participen els quatre instituts de la ciutat que tenen batxillerat (Baldiri Guilera, Estany de la Ricarda, Ribera Baixa i Salvador Dalí). A partir de la selecció d’una temàtica comuna, cada institut ha desenvolupat el seu propi procés de treball, reflexionant sobre el tema des de diferents àmbits i assignatures. Enguany, el fil conductor ha estat la mentida, vinculat a la temàtica del cicle de pensament contemporani Diàlegs, que també organitza el Cèntric.
La culminació d’aquest procés va tenir lloc el passat divendres 5 d’abril, en l’acte de cloenda celebrat a l'Auditori del Cèntric, un moment de trobada i posada en comú de tota la feina feta per l’alumnat durant aquests darrers mesos.
Com una mentida pot afectar o alterar la vida d’una persona? Quines conseqüències pot tenir alimentar rumors infundats sobre algú? A què ens porta mostrar una aparença enganyosa de nosaltres mateixos? Aquestes són algunes de les moltes qüestions que l’INS Ribera Baixa ha abordat en el seu procés de treball. En el marc de l’assignatura de Llengua catalana, i en col·laboració amb Socials, les classes participants han elaborat cadascuna un curtmetratge, amb l’objectiu de conscienciar sobre l’omnipresència de les mentides en el món en què vivim. En l’acte de cloenda al Cèntric, a més de gaudir de la projecció dels curts, representants de l’alumnat van compartir amb el públic les seves reflexions i els aprenentatges adquirits durant el projecte.
La postveritat és el concepte sobre el qual ha girat el projecte de l’INS Estany de la Ricarda, que han estat treballant des de la matèria de Psicologia. El punt de partida va consistir en la recerca d’informació sobre aquest fenomen, així com l’anàlisi de pràctiques reals. A partir d’aquesta indagació, el grup ha desenvolupat un procés de treball crític sobre els perills que comporta aquesta forma de mentida que actua a través de la manipulació i la distorsió, i la gran influència que exerceix sobre les persones, especialment sobre les més joves. Damunt l’escenari de l’Auditori, l’alumnat va representar escènicament les seves reflexions a través de la poesia, el ball, l’audiovisual i la recreació d’un pòdcast.
L’INS Salvador Dalí ha treballat el projecte des de l'assignatura de Comunicació Audiovisual, i s’ha centrat en el tema de la bruixeria. El grup ha fet una intensa tasca de documentació sobre la desafortunada situació viscuda per moltes dones al llarg de la història, acusades falsament de tots els mals de la societat, i torturades i condemnades a ser cremades o penjades a la forca. En l’acte de cloenda l’alumnat va compartir amb el públic la contextualització històrica d’aquest fenomen. Seguint aquest fil conductor, el grup va recrear a escena la personalitat de la poeta Maria Mercè Marçal, posant en valor les seves reivindicacions sobre la figura de les bruixes, i van tancar la seva intervenció amb l’escenificació d’un poema musicat de l’autora amb la veu en directe de dues alumnes i la dansa de la resta de companys i companyes.
La música ha estat la protagonista del projecte que ha realitzat l’INS Baldiri Guilera. Des de l’assignatura d’Arts Escèniques, l’alumnat ha dut a terme un procés de reflexió sobre com la música pot parlar del concepte de mentida des de diferents òptiques. D’aquesta manera, el grup ha seleccionat i analitzat una sèrie de cançons que aborden la temàtica des de realitats diferents presents en el dia a dia, com el fet de donar una imatge que no és la nostra, la falsedat que regna en les xarxes socials i d’altres situacions quotidianes on la falsedat té un gran pes. Dalt l’escenari, la classe va compartir aquestes reflexions mitjançant una posada en escena en la qual es van poder veure diferents coreografies i dramatitzacions.
Amb la trobada al Cèntric, la present edició de Connexions s'acomiada fins al curs vinent. Podeu entrar en aquests enllaços per reviure els millors moments del que ha estat el procés de treball i l'acte de cloenda.
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15