Esteu aquí

El Cèntric presenta un nou cicle que convida a reflexionar sobre l’impacte de la IA en àmbits com l'art, el periodisme, la cultura o la política

Coordinat per l’escriptor i crític cultural Jorge Carrión, el cicle comptarà amb veus expertes en diferents terrenys

centric_cultura digital_jorge carrion_foto Beto Gutiérrez

Jorge Carrión. Foto ©Beto Gutiérrez

dimarts, 1 octubre, 2024 - 10:00

A partir d’aquest mes d’octubre, al Cèntric Espai Cultural reflexionarem sobre l’impacte de la IA en el nou cicle La realitat després de la ficció. Què passarà quan la IA pugui representar el món? En el futur, les IA generatives seran capaces de representar fidelment qualsevol persona o situació. Com afectarà això l'art, el periodisme, la cultura, la pedagogia o la política? Com serà la nostra relació amb la informació, les dades, les lleis, el realisme, la realitat o la veritat quan aquestes tecnologies siguin capaces de representar fidelment qualsevol persona, situació, escena o fenomen?

Buscarem respostes a aquestes qüestions en aquest cicle de tres xerrades, que s’estendrà fins el mes de desembre, i que estarà coordinat i dinamitzat per l’escriptor i crític cultural Jorge Carrión.  A més, cada sessió comptarà amb la presència d’expertes en els diferents àmbits, que convidaran el públic a reflexionar de manera crítica sobre aquest escenari cap el que avança la nostra societat.

Reflexió des de diferents àmbits

Els algoritmes i l'automatització de la realitat és el nom de la primera de les tres sessions que componen el cicle, i que tindrà lloc el 23 d’octubre.  Les IAs generatives són cada vegada més i més realistes. Ja poden generar fotografies, veus o vídeos que no es poden distingir dels documentals. Estem preparats per a una representació mimètica sistemàtica de tot i de tots? Com afectarà la nostra percepció i el nostre pensament? Jorge Carrión, a més de comissariar el cicle, serà l’expert amb que comptarem per a aquesta sessió.  Doctor en humanitats per la UPF, escriptor i crític cultural, Carrión és autor de diferents llibres i pòdcasts sobre IA.

El 13 de novembre tindrà lloc la segona xerrada; Un problema teòric i pràctic: la IA i els drets d'autor. El canvi del segle XX al XXI suposa un canvi de paradigma en molts sentits. Amb Google, les xarxes socials i ara la IA generativa, la mutació del concepte de propietat intel.lectual és imparable. De la mà de l’experta en drets d'autor i mitjans de comunicació, Clara Ruizpérez de Azcárate, hi reflexionarem amb la voluntat de definir línies d'intervenció en els terrenys de la creativitat, l'educació, la política o el dret.

 La documentalista i investigadora Anna Giralt-Gris serà l’encarregada de tancar el cicle, el 4 de desembre, amb la xerrada La IA ja pot fer documentals. Amb models de llenguatge multimodals com ara el de Runway, diversos creadors d'arreu del món ja estan assajant noves formes del discurs documental audiovisual. Reflexionarem sobre com canviaran la ràdio, la televisió, el cinema i la resta de llenguatges amb la incorporació de les noves eines, i veurem exemples sorprenents i inquietants.

Trobareu tota la informació detallada del cicle en aquest enllaç.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 3 octubre, 2024 - 10:00

Els projectes de L'Escola d'Arts en Viu a IntersECCions inicien el curs

L'Escola participa de 12 projectes de l'àmbit artístic des de la música, el...
activitats_infantils_biblio

dimecres, 2 octubre, 2024 - 10:00

Inici temporada d’activitats infantils a la Biblioteca Antonio Martin

Coincidint amb el començament del curs escolar, la sala infantil de la...

dijous, 26 setembre, 2024 - 13:45

El Prat Nocturn, un clàssic dels actes previs de la Festa Major

Més de 2.800 persones reviuen el passat del Prat a través d'una experiència...