Esteu aquí

Torna el cicle de pensament contemporani Diàlegs, enguany al voltant de la temàtica del conflicte

El cicle que organitza Cèntric arriba a la seva quarta edició, consolidat com un espai de reflexió

centric_Logo Diàlegs_2024

dimecres, 30 octubre, 2024 - 12:00

A partir d’aquest mes de novembre i fins el març, torna el cicle de pensament contemporani Diàlegs que organitza el Cèntric Espai Cultural. El cicle Diàlegs reflexiona sobre els grans reptes del present, des d’una mirada contemporània. Enguany arriba a la seva quarta edició, consolidat com un espai de reflexió conjunta on compartir diferents visions de la realitat que ens envolta i cercar plegats i plegades noves perspectives de futur. Seguint la mateixa dinàmica de les edicions anteriors, els Diàlegs s’estructuren en tres eixos temàtics. Albert LladóRubén Martínez (IDRA) i Rosa Ribas tornen a assumir la coordinació del cicle, que posarà el focus en els dilemes des de la filosofia, l’activisme i la literatura.

Cada edició dels Diàlegs gira al voltant d’una temàtica comuna. Així, després de tenir com a fil conductor conceptes com la por o la mentida, en aquesta ocasió es reflexionarà al voltant del conflicte, abordat des de diferents vessants. El conflicte, entès com a xoc, com a discordança, és inherent a les relacions humanes, i sovint és el motor de canvi que fa possible les transformacions socials, polítiques i culturals. En el món contemporani, però, aquesta virtut del conflicte com a oportunitat de desenvolupament i de creixement individual i col·lectiu queda entelada per la polarització que emanen els discursos d’odi, que generen posicions o individus adversaris, lluny de propiciar el diàleg reflexiu. Com abordar el conflicte sense caure en aquests paranys? Podem discernir, en un panorama complex com l’actual, escenaris o pràctiques de conflicte que ens enriqueixin com a societat?

Eixos del cicle

Escenaris en conflicte és el títol de l’eix que comissaria Albert Lladó, que ens convidarà a reflexionar en clau filosòfica sobre per què, en el relat públic, sempre hi ha una apologia del consens, però no de l’acceptació de la dissidència. La línia coordinada per Rubén Martínez (IDRA), La política és conflicte, revisarà, des de l’òptica de l’activisme, algunes dimensions fonamentals que defineixen el món contemporani, com l’alimentació, el treball, les cures i la naturalesa. I, partint de la premissa de que conflicte i narració són inseparables, de la mà de Rosa Ribas analitzarem com aborden aquesta tensió diferents autors en les seves obres, en l’eix literari Escriure el conflicte-Escriure des del conflicte.

Primeres sessions

L’arquitecta, professora i escriptora anglesa Carolyn Steel obrirà el cicle el proper 19 de novembre, en una conversa al voltant del conflicte capital-alimentació, os es desgranarà, des de l’òptica més activista, quina relació hi ha entre els sistemes alimentaris i el tipus de ciutats en les quals vivim. Aquesta sessió forma part de la Focus Week al Prat de Llobregat de Manifesta 15.

El 26 de novembre serà el torn de Miguel Morey, catedràtic emèrit de Filosofia a la Universitat de Barcelona, qui estrenarà l’eix filosòfic analitzant quin sentit té la guerra pel relat. En un context amb excés d’informació, en què es diferencien els fets dels esdeveniments? Com passem del significat al sentit si volem crear narratives que vagin més enllà del relat oficial? 

Tota la informació del cicle a elprat.cat/dialegs.

 

 

 

Aquesta activitat contribueix a l’ODS

Compartir

Noticies relacionades

empodera jardins

dilluns, 25 novembre, 2024 - 17:00

Cicle d'activitats "Empodera el teu pas"

Un procés col·letiu de reflexió, creació i empoderament per a la seguretat de...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00

Ignatius Farray i María Peláe, al desembre a L'Artesà

El còmic actuarà el 22 de desembre amb el seu show molt personal i la cantant...