divendres, 29 novembre, 2024 - 13:30
El Prat ha tancat amb èxit la seva participació a la Biennal Nòmada Europea, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, acollint la Focus Week sota el tema “Equilibrant conflictes”. Aquesta edició de la biennal d’art contemporani ens ha convidat a reflexionar sobre la preservació ecològica en relació amb el creixement econòmic i urbanístic, posant el Prat al centre del diàleg global entre sostenibilitat i desenvolupament.
Del 19 al 24 de novembre, la ciutat ha estat l’epicentre d’activitats, amb 15 propostes diferents que han inclòs trobades artístiques, activitats familiars o debats i que han generat una gran participació ciutadana, amb un total de 850 participants.
Un dels moments destacats va ser la presentació de la Biennal per part de Hedwig Fijen, directora i fundadora de Manifesta, qui va explicar els objectius i filosofia d’aquesta biennal d'art contemporani, que va ser concebuda a principis dels anys noranta per respondre a una nova realitat social, cultural i política sorgida després de la Guerra Freda.
A continuació, es va desenvolupar al Cèntric Espai Cultural la primera de les propostes de la Focus Week, la xerrada d’obertura del cicle Diàlegs de Pensament Contemporani. Sota el títol “El conflicte capital-alimentació”, Carolyn Steel va reflexionar sobre el nostre model alimentari i les ciutats en què vivim.
La col·locació de l’estructura mòbil a la plaça de Catalunya, coincidint amb l’encesa de les llums de Nadal, va afegir un toc especial a la programació, acollint actes tan diversos com la inauguració, la Taula rodona dels Projectes /Unzip Arts Visuals -on es va explorar la convivència entre comunitats humanes i no humanes a la nostra ciutat-, o el taller familiar.
A La Capsa, vam poder gaudir de Listen and be the space: Casa Gomis -La Ricarda, on Renata Gomes ens va convidar a plantejar-nos com vivim (i som) un espai a través de les paraules i la música, buscant una nova manera de repoblar els espais de forma més plena i poètica, i reflexionant sobre el desequilibri entre la raó i l’emoció.
L'espectacle de Mos Maiorum Solar, va omplir el Teatre L'Artesà amb un ritual immersiu, tot explorant la transició energètica i el negoci de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en zones rurals deprimides, posant en tensió la pèrdua d'identitat del món rural i la sobirania alimentària en un acte litúrgic amb dos mons en conflicte: el natural i el tecnològic.
El Cèntric Espai Cultural va ser l'escenari de la performance de l'artista espanyol Matías Daporta, que utilitza tècniques teatrals per a cridar l'atenció sobre els reptes socials i ecològics contemporanis. Per a Manifesta 15, Daporta va posar en escena una obra en tres capítols en què es reformulen les expressions lingüístiques relacionades amb el canvi climàtic.
A més, el barri de Sant Cosme va acollir La Casa dels Futurs, una entitat que dona suport a les comunitats estructuralment marginades que ja estan a primera línia de la crisi climàtica, impulsant el lideratge des de les perifèries, mitjançant l'intercanvi translocal i l'ús de pedagogies específiques de cada lloc per idear conjuntament solucions climàtiques per a la regió mediterrània.
També cal destacar l'èxit de les rutes PR Manifesta, que amb totes les entrades exhaurides, han permès a les persones assistents aprofundir en les propostes i reflexions de la biennal en seus tan emblemàtiques com Granollers, Les Tres Xemeneies o la Casa Gomis. Aquesta última també ha tingut lloc durant la Focus Week, i va comptar amb la intervenció sonora d’Ivo Valdivielso, que va captivar els participants.
La Focus Week ha estat una oportunitat d'esdevenir part activa d’aquest debat global, posant al centre l'art i la cultura com a àmbits clau en l'articulació d'accions ambientals transformadores i en la recerca de models sostenibles.
Totes les imatges de les activitats realitzades durant la Focus Week es poden consultar a la plataforma Flickr.
dimarts, 21 gener, 2025 - 10:45
dijous, 16 gener, 2025 - 14:45
dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00