Esteu aquí

Els possibles camins del TAV

Sembla que totes les administracions estan d'acord que el tren d'alta velocitat (TAV) ha de passar per l'aeroport, encara que discrepen sobre la manera com ha de fer-ho: d'una banda hi ha el Ministeri de Foment, i de l'altra els ajuntaments i la Generalitat.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

El Ministeri de Foment manté que el TAV ha d'arribar a Barcelona per una via principal i directa que no passi abans per l'aeroport. Una vegada construïda aquesta via principal, alguns trens podrien arribar a les terminals aeroportuàries gràcies a una via secundària, un bucle que, després de passar per l'aeroport, connectaria de nou amb la via principal. Aquest bucle no l'hauria de construir Foment, sinó la Generalitat.
Així ho van acordar el Ministeri i el govern català ara fa un any, i és un plantejament que Foment encara manté. La Generalitat, en canvi, en els últims mesos s'ha alineat amb la postura dels ajuntaments afectats, entre els quals hi ha el del Prat, i també amb l'opinió pública de la major part d'entitats socials i econòmiques catalanes. Aquesta postura planteja que la via principal, abans d'arribar a Barcelona, passi per l'aeroport, cosa que implicaria tan sols un retard de quatre o cinc minuts en el recorregut del tren cap a la capital catalana.
De moment, el Ministeri no ha acceptat aquesta proposta dels ajuntaments i la Generalitat. En qualsevol cas, i sigui quin sigui el recorregut final, el que més preocupa actualment l'Ajuntament del Prat és l'impacte ambiental que pugui tenir el pas del nou ferrocarril, tant al nucli urbà com a la resta del territori.

Impacte ambiental
Dins del terme municipal del Prat, i segons el conveni signat, el TAV circularà soterrat gairebé durant tot el recorregut, per la qual cosa cal tenir en compte l'afectació dels túnels a la morfologia del subsòl i a l'aqüífer superficial. Una decisió important és que en cap cas el tren no arribarà a les terminals futures, sinó que l'estació de l'aeroport se situarà a tocar de les actuals. Així s'evitarà penetrar gaire en el delta. Com més a prop del mar, el terreny és més inestable i delicat, cosa que augmenta el risc d'afectació ambiental i el cost de les obres. Per això és molt important simplificar el traçat i no fer més túnels dels que calguin.
Una de les queixes de l'Ajuntament davant el Ministeri de Medi Ambient és la inexistència d'un estudi d'impacte ambiental global per a tot el traçat del TAV. El Ministeri preveu fer els estudis fragmentats en trams diferents, però l'Ajuntament considera que la repercussió de l'obra sobre els aqüífers, i la contaminació acústica i les vibracions que pugui provocar el pas del tren mereixen un estudi d'impacte ambiental global per a tota l'obra, que incorpori totes les garanties necessàries per aconseguir una execució correcta.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 22 abril, 2025 - 14:45

De l'1 al 4 de maig, tall de circulació de les línies R2, R2 Sud R2 Nord, R14, R15, R16 i R17

Aquesta incidència es produeix a causa de les obres del nou accés ferroviari...

dimecres, 16 abril, 2025 - 10:45

El Prat elimina les restriccions per sequera, i manté la feina per estalviar cada cop més aigua

Les fonts i els sistemes de reg automàtic de la ciutat es posen a punt per...

dilluns, 14 abril, 2025 - 15:15

El Prat dobla el nombre de carregadors de vehicles elèctrics a la ciutat

S’habiliten sis places a la plaça d’Espanya i dos davant les Cases d’en Puig....