divendres, 25 abril, 2014 - 14:53
L'Ajuntament del Prat de Llobregat i 14 centres educatius de la ciutat han signat avui un conveni de col·laboració per a l'estalvi energètic i la reducció d'emissions de CO2.
L'Ajuntament és qui paga les factures energètiques d'aquests centres educatius, mentre que les escoles poden intervenir directament per reduir el consum a través de bons hàbits. Es calcula que les bones pràctiques de les persones usuàries dels edificis poden suposar una reducció del 10 al 15% del consum d'energia.
El conveni estableix que Ajuntament i escoles es repartiran a parts iguals els beneficis econòmics de l'estalvi que s'aconsegueixi en les factures. El 50% de l'estalvi serà per a l'Ajuntament, que deixarà de gastar-ho en factures energètiques, i l'altre 50% revertirà en les escoles, que el rebran en forma de subvencions econòmiques per part del consistori. D'aquesta manera les dues parts queden beneficiades i treballen juntes per un mateix objectiu.
Objectius del conveni
Els principals objectius del conveni signat avui són:
1. Fer un ús sostenible dels recursos i treballar perquè a cada centre escolar es redueixi el consum d'energia (kWh) sense pèrdua de confort.
2. Implementar a les escoles les bones pràctiques en l'ús de l'energia i fer-les extensives al professorat, als alumnes i a les famílies, per avançar cap a un model energètic més sostenible.
3. Identificar els aspectes d'eficiència energètica que cal millorar a cada centre i vetllar perquè s'executin.
4. Ajudar a assolir els objectius a què s'ha compromès l'Ajuntament del Prat de Llobregat a través del Pacte d'Alcaldes per a l'Energia Sostenible, que el compromet a assolir, per a l'any 2020, un reducció del 20% en el consum d'energia, un augment del 20% de l'eficiència energètica i que el 20% de l'energia que es consumeixi sigui d'origen renovable.
Subvenció corresponent al 50% de l'estalvi que faci l'escola
Per assolir aquests objectius, l’Ajuntament farà un seguiment del consum d'energia de cada escola i aprovarà unes subvencions que permetran revertir al centre la quantitat econòmica de fins el 50% de l'estalvi de consum aconseguit en el període comprès entre l'1 de desembre de 2013 i el 30 de novembre de 2014, respecte a un valor de referència establert pel servei tècnic de l'Ajuntament. Aquest valor de referència és el resultat de la mitjana de consum de cadascun dels centres escolars dels anys 2011, 2012 i 2013.
L'Ajuntament donarà suport personalitzat als centres, mitjançant assessorament tècnic i especialitzat, per dur a terme les bones pràctiques en l'ús de l'energia.
Per la seva banda, les escoles es comprometen a desenvolupar accions d'estalvi energètic dirigides a tota la comunitat educativa i que quedaran recollides en el Pla dels bons hàbits de consum d'energia del centre. Així mateix, hauran de destinar les subvencions rebudes en concepte de l'estalvi energètic a necessitats bàsiques del centre que ajudin al seu funcionament ordinari, com materials pedagògics, petit mobiliari o dispositius digitals.
Educació ambiental als centres escolars
L'Ajuntament del Prat de Llobregat promou, des de l'any 1998, activitats d'educació ambiental als centres escolars del Prat, implicant-hi tant el professorat com l'alumnat i les famílies. També promou auditories ambientals als centres escolars i participa a la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. l'Ajuntament també coordina i dóna suport als 14 centres educatius de la ciutat que formen part de la Xarxa "Al Prat, escoles més sostenibles".
Els 14 centres educatius signants del conveni són: Escola Charles Darwin, Escola del Parc, Escola d'Educació Especial Can Rigol, Escola Galileo Galilei, Escola Honorable Josep Tarradellas, Escola Jacint Verdaguer, Escola Jaume Balmes, Escola Joan Maragall, Escola Pompeu Fabra, Escola Ramon Llull, Escola Sant Jaume, Centre de Formació de Persones Adultes Terra Baixa, Institut Escola del Prat i Escola Bernat Metge.
divendres, 13 desembre, 2024 - 14:30
dimecres, 11 desembre, 2024 - 14:30
dilluns, 9 desembre, 2024 - 14:15